Как да се погрижим правилно за матрака си

Грижата за матрака може да ви помогне да удължите живота му

Ако сте решили да инвестирате определена сума за нов матрак, определено ще ви заинтересува възможността да се погрижите за него така, че да удължите живота му. Добрата грижа за продукта може да му даде минимум 8 години употреба, а ако се замислите, че от тези 8 години прекарвате 2.5 години върху матрака, ще разберете защо правилната поддръжка е толкова важна.

Грижа за матрака

Когато матракът се достави

Грижите за матрака започват още от деня на доставянето му. Всеки матрак е конструиран така, че да осигурява правилна опора и комфорт на организма, но за да го получите до вашия адрес, той е бил опакован и преместван поне няколко пъти. Когато пристигне при вас, първото нещо, което трябва да направите, е да свалите опаковката му, за да може матракът да диша. Матраците обикновено са обвити с полиетиленова опаковка, която може да подпомогне натрупването на влага. Поради тази причина е разумно отстраняването ѝ възможно най-бързо, за да осигурите на продукта допир със свеж въздух, който да взаимодейства с матрака известно време. Дайте му време да улегне добре. През този период може да спите на него, но не се учудвайте, ако матракът ви се струва различен след няколко нощи, прекарани на него. Ако сте решили да ползвате надматрачен протектор, който да защити матрака от петна и намокряне, е добре да го сложите, след като матракът вече е проветрен. Протекторът също е едно от условията за по-добра поддръжка на матрака. Той предпазва и от алергени, които възникват при допир с прах, както и от появата на акари.

►►Разгледай протектори за матраци и техните цени

 

Протектор за матрак - снимка

Главна грижа за матрака

  • Ако матракът ви изисква обръщане, не забравяйте да го извършвате. Това разпределя равномерно износването му. За честотата на обръщането може да проверите в инструкциите си за употреба на матрака, като обикновено това е най-малко веднъж на 6 месеца, а най-добрият вариант е да го правите 4 пъти годишно. И еднолицевите, и двулицевите матраци могат да се обръщат по различен начин.
  • Когато сваляте спалното бельо за изпиране, оставете матрака непокрит за най-малко половин час, за да може да се проветри добре. Друго, което може да извършвате за по-добра хигиенична среда за сън, е почистването с прахосмукачка веднъж месечно с приставка за тапицерия, но трябва да сте особено внимателни, за да не повредите повърхността на матрака.
  • Не се опитвайте да сгъвате матрака по каквато и да е причина, използвайте само леки почистващи препарати и избягвайте почистването с тежки средства за отстраняване на петна.

Завъртане на матрака

Не правете това с матрака си:

  • Не сядайте на края на матрака
  • Не позволявайте намокряне
  • Не използвайте двулицев матрак върху плътна плоскост или на земята. За правилна употреба използвайте матрака с подматрачна рамка.
  • Това повишава възможността за проветрение, както и елиминира вероятността за образуване на мухъл.
  • Не позволявайте на децата да скачат по матрака. Безспорно добър съвет, колкото и забавно да е това за тях.