Какво е подматрачна рамка и кои са нейните най-важни характеристики?

Повечето подматрачни рамки са изградени от дървени ламели, които да поддържат вашия матрак. Те представляват дървени летви, които са поставени по ширината на рамката, а самата рамка може да бъде както дървена, така и метална. Колкото повече са ламелите в рамката, толкова по-добре, тъй като те ще осигурят по-добра и често дори по-регулируеми нива на поддръжка, както и да гарантират, че подматрачната рамка ще има по-дълъг живот. Подматрачните рамки в повечето случаи са изработени от комбинация от дърво и метал. Ламелите в рамката са направени от масивно дърво или слоест дървен материал. Те са прикрепени към правоъгълна рамка, която се поставя върху спалнята ви и е предназначена да поддържа матрака. Бук е популярен материал за дървени ламели, тъй като е доста стабилен и дълготраен вид дърво. 

Подматрачни рамки - характеристики

 

Подматрачните рамки не трябва да бъдат много твърди. Въпреки че самата рамката може да е направена от метал, голямото предимство на дървените ламели е, че те се огъват и могат да се извиват надолу и да се приспособят към тялото и вашето положение на сън. Гъвкавостта на естествените дървени ламели ще ви създаде и пружиниращо усещане. Подматрачните рамки трябва да бъдат също толкова удобни, колкото и самият матрак. Някои модели рамки имат подвижни компоненти, които ви позволяват да сменяте позицията на краката или главата си. Други имат различни зони на твърдост, например в областта на гърба и кръста, твърдостта може да е различна. Други модели притежават електронно контролирана система за регулиране на твърдост или височината на матрака. В тази статия ще разгледаме общо пет съображения, за които трябва да се замислите, когато търсите висококачествена подматрачна рамка.

 

Букови ламели

1. Здрава позиция на гърба

Работата на подматрачната рамка е да поддържа гърба ви в здравословна позиция, като същевременно ви помага да спите лесно и комфортно. В зависимост от начина, по който е направена, рамката може да ви помогне да спите по-добре. Може да получите още повече удобство, ако закупите рамка с опция за регулиране нивото на твърдост. Целта на рамката е да осигури донякъде еластична основа на спящия човек. Тя трябва да бъде в състояние да се приспособи към формата на тялото, телесното тегло и различните позиции на сън, които може да приемете през нощта, както и да облекчите гръбнака си ефективно.

2. Допълнителни функции, които да имат подматрачните рамки


Има две функции на рамките, с които значително може да увеличите комфорта си. Това са рамките, които могат да се повдигат в някои части и тези с множество зони с различни нива на твърдост. Тази функция има за цел да позволи някои части на тялото ви да потънат по-дълбоко от други. Целта е да позволите на гръбнака ви да лежи отпуснат във възможно най-естествената си позиция, без да се създават точки на натиск. Подвижните ламели предлагат допълнителен комфорт. Тези рамки за легла са разделени на няколко секции и позволяват на потребителя да повдигне краката или главата си, ако е необходимо. Повдигането на краката може да има положителен ефект върху вените ви, облекчавайки натиска. Същото нещо важи и за горната част на тялото ви. Ъгъла на наклона трябва да бъде максимум 45 градуса, за да може да седите удобно и да четете в леглото, например. Някои подматрачни рамки предлагат повече възможности за настройка от други: изберете допълнителни регулируеми секции за максимално удобство.

►►Разгледайте подматрачни рамки с повдигане на главата,краката и техните цени

Подматрачни рамки 620 и 630

 

3. Регулируеми нива на твърдост

За най-добрата възможна почивка, е важно да сте в състояние да регулирате твърдостта на рамката на леглото за различни части на тялото си. Това важи особено за районите около бедрата и раменете ви, тъй като те самите упражняват най-голям натиск върху рамката. Ако имате висококачествена рамка, тя ще бъде добре изработена и подсилена в тези области. Производителите могат да направят това, като свържат ламели заедно с допълнителни материали, за да осигурят допълнително стабилизиране в някои области. Някои подматрачни рамки имат плъзгачи, които свързват ламелите заедно. Те правят леглото по-твърдо, когато се движат към средата на рамката, и по-меко, когато са към краищата на рамката. Можете да ги преместите навътре или навън, за да намерите най-удобното ниво на твърдост за вас и да нагласите леглото си, за да задоволите вашите нужди.

►►Разгледайте подматрачни рамки с регулиране на твърдостта и техните цени

4. Гъвкавост, материали, конструкция и брой на ламелите

Производителите използват различни видове дървесина, за да правят подматрачни рамки. Най-често срещаните са дърво от бук и бреза, които се различават по дълготрайност и здравина. Буковата дървесина е особено добър избор, тъй като е много стабилна и може да издържи и на по-големи натоварвания. Но не само вида на дървесината, който се използва за направата на рамката, е определящ за нейното качество. Броят на ламелите, които има рамката, също е важен, както и колко дебели са те. По-тежките хора ще се нуждаят от повече ламели и по-дебели летви, за да получат подходящото ниво на подкрепа.

Подматарачна рамка Линия Флекс

 

Ширината на ламелите също може да има голям ефект върху това колко удобно ще бъде леглото ви. Голям брой тънки ламели ще ви предложат отличен комфорт, тъй като те са в състояние да се приспособят към формата на тялото ви. По-малко и по-широки летви  няма да могат да ви предложат нужният комфорт през нощта, тъй като между тях има твърде много празно пространство. Висококачествената подматрачна рамка трябва да има най-малко 25 ламела, а някои имат много повече. Рамката за легло трябва да се съчетае и с качествен матрак. Латексов матрак или матрак с мемори пяна ще се приспособи идеално към тялото ви, ако е поставен на подматрачна рамка с голям брой тънки ламели. Ако ламелите са твърде широко разположени, пяната може да се изплъзне между тях и да бъде по-малко комфортно. Основната цел на матраците с пяна е да се приспособят към гръбнака ви, затова трябва да се комбинират с добри подматрачни рамки, които да поддържат тялото ви в правилна позиция. Рамките, които са изработени от много на брой тесни ламели, имат и друго предимство - те позволяват добра циркулация на въздуха под леглото ви и увеличават живота на матрака ви. Другата особеност, на която трябва да се обърне внимание, са капачките в краищата на ламелите, където те се поставят. Гумата и силиконът са чудесни материали за тази цел, защото те са по-гъвкави и ще могат по-лесно да пригодят към натиска, който им се прилага. Пластмасовите капачки са по-малко гъвкави и дори могат да се счупят след по-дълга употреба.

Подматрачна рамка Black Charm - Matic

 

►►Разгледайте подматрачни рамки с моторно задвижване и техните цени

5. Електронно регулируеми подматрачни рамки

Голямото предимство на всички електронно регулируеми рамки е, че те ви позволяват да модифицирате главата или краката на леглото и да промените вашата позиция на сън само с натискане на бутон. Електронно регулируемите рамки могат да имат до четири отделно вградени мотора, които имат за задача да регулират главата, краката, горните и долните части на тялото. Най-доброто използване на този тип рамки е за хора, които трябва да прекарат по-голяма част от времето си на легло, поради заболяване, бременност или старост. Те ще осигурят малко мобилност и разнообразие на пациента.Тези пет качества и характеристики могат да ви помогнат да намерите най-висококачествените подматрачни рамки за вашите нужди. Имайте ги предвид при търсенето и закупуването на рамка и не забравяйте да си купите матрак с толкова високо качество, колкото и рамката. Само в правилната комбинация двете части могат да работят заедно, за да създадат добра основа за здравословен сън.