Променете начина, по който гледате на матраците с тези 5 интересни факта

Ако сте като повечето хора, най-вероятно не се замисляте много за матрака, на който спите, освен ако не възникне проблем с него. Но тези парчета пяна и пружини крият някои много интересни тайни. 

Любопитни факти за матраците

1. Чудовищата, с които споделяте леглото си

Един от най-зловещите факти за вашия матрак е, че в него се крият множество микроскопични същества. Акарите се задържат между слоевете на матрака, където се размножават и развиват. Благоприятна среда за тях са прашните, топли и влажни места. Един средно употребяван матрак има между 100 000 и 10 милиона акари. За да се предпазите от тях е нужно редовно да проветрявате и почиствате спалните помещения, както и да обръщате периодично матрака си. Възглавниците също са сред любимите местообитания на акарите. Те са привлечени от слюнката и кожните клетки отделяни от човек по време на сън. Поради тази причина се препоръчва поне веднъж в годината да сменяте възглавниците си с нови, а ако имате алергии или астма е желателно това да се прави на всеки 6 месеца. За да минимализирате наличието на вредните микроорганизми, е необходимо да си изберете антиакарни и антибактериални матраци. Да са съставени от проветриви и екологични материали, както и да почиствате техните калъфи, и да перете редовно своето спално бельо. Също така трябва да почиствате праха от спалните помещения, особено ако имате домашни любимци.

►►Разгледайте антибактериални матраци с натурални съставки

Почистване на матрака

2. Вашият стар матрак може да бъде рециклиран

Матраците са обемисти и много хора не знаят какво да правят със старият си матрак след закупуването на нов. Той може да бъде изхвърлен на сметището с множество други легла и матраци, където ще заемат място с векове или бихте могли да го рециклирате. Рециклирането е една много развиваща се индустрия, която намалява вредата върху природата и дава шанс за повторна експлоатация на много материали. Пружините, използвани във вашият стар матрак, могат да се преработят и използват отново. Дървото и влакната могат да се използват за огрев, а пените и другите тъкани да се преобразуват в уплътнения.

3. Първа спирка на крадците

Всички сме чували истории за хора, които крият парите си под дюшека, но са ги чували и обирджиите. Това е сред първите места, където крадците проверяват за ценни предмети и пари, когато влязат във вашият дом. Поради тази причина ви препоръчваме да намерите по-подходящо място, за да укривате ценностите си, а и едва ли е полезно за гърба ви.

Неоправено легло

4. Неоправено легло за по-здравословен сън

Спалнята ви изглежда много добре, когато леглото ви е оправено, но проучване от Kingston University установява, че неоправеното легло може да е малко по-здравословно. Причината за това е, че спалното бельо и завивки не се проветряват и задържат потта и кожните клетки, които сте отделили през нощта, ако е прилично оправено. Това създава благоприятна среда за развитие на акари. Оставяйки завивките си изложени на въздух и слънчева светлина, вие предпазвате матрака и спалното си бельо от развитието на акари.

5. Нелегално е закупуването на матрак в неделя

Друг факт, който ще ви бъде интересен е, че в щата Вашингтон е незаконно закупуването и продаването на матраци в неделя. Също така е забранена продажбата на месо и телевизори. Не се знае от къде произлиза този закон, но за щастие той не е стриктно спазван.