Загадките на съня

Всяка вечер, когато умората достигне своя пик, ние си лягаме, очаквайки да се събудим отпочинали, свежи и заредени с енергия, за да се справяме с лекота с предизвикателствата, които ни е подготвил денят. Затваряме очи и сънят ни достига, често пренасяйки ни в интересени, понякога абсурдни сюжети, които наричаме сънища. Но знаем ли всъщност какво се случва с мозъка и тялото ни по време на сън? Предполагаме, че не знаете, и затова ще ви обясним.

►► Разгледайте матраци с до -75% отстъпка за по-добър сън

Фази на съня

Фази на съня 

Сънят не е еднотипен процес. Всяка нощ преминаваме през 4-6 цикъла, всеки продължаващ от 90 до 120 минути. Условно, всеки цикъл се разделя на два основни етапа - РЕМ и не РЕМ. Не РЕМ фазата се разделя на подфази, всяка от които, има различни характеристики. Първият стадий се характеризира с постепенно откъсване от действителността (унасяне), очите извършват въртеливи движения, а мозъкът излъчва алфа вълни в малка амплитуда. В ежедневието си обикновено наричаме тази фаза дрямка. След това, дрямката преминава в лек, повърхностен сън. В този стадий движенията на очите спират, телесната температура се понижава, а сърдечният ритъм се забавя. Мозъчната дейност се забавя до случайни избухвания на бързи вълни. Третият етап е сън със средна дълбочина, който е най-продължителен, по време на първата трета от нощта. РЕМ е абревиатура за Rapid Eye Movement, буквално превеждащо се като Бързо движение на очите. За тази фаза са характерни бързи движения на очите и бързи вълни с малка амплитуда, като обикновено тя започва 45-90 минути след заспиването. По време на REM фазата започваме да сънуваме. Докато РЕМ етапът продължава, тялото е парализирано от брадичката надолу. Именно това предизвиква т.нар. сънна парализа, за която сигурно сте чували или преживявали. Човек се събужда парализиран, без да може да помръдне която и да е част от тялото си, което е в следствие от дълбокия сън и най-често "вижда" някакво зло същество седнало върху гърдите си. Разбира се, "злото същество" е плод на все още несъбудения ни мозък. 

►► Разгледайте легла с намаления до -40%

Опасност от безсъние

Опасността от недоспиване

След като разгледахме фазите на съня, за да ви докажем, че безсънието е наистина опасно, ще ви опишем какви са точно недостатъците, в следствие от инсомнията. Ако прекараме 17 часа, без да спим, състоянието ни ще е еквивалентно на 0,5 промила алкохол в кръвта - забавени рефлекси и мисъл. Мисловната дейност намалява със 70% след 24 часа без сън, ако сте на възраст 20-25 години и с 30%, при 52-63 годишните. Освен това, безсънието може да доведе до редица здравословни проблеми, поради факта, че органите в организма ни не си почиват. Инсомнията повишава риска от инфаркт, диабет и редица други физически увреждания. Не на последно място, ако не се наспивате достатъчно, е възможно да навредите и на психиката си. Безсънието води до депресия, шизофрения и различни други психически заболявания. Затова, ви съветваме да спите поне 7-8 часа на нощ, за да бъдете здрави!