Размери на матрака - какво е тяхното значение

Неслучайно на българския пазар се предлага изобилие от размери на различните видове матраци, топери и легла. Това е така, защото родните производители се съобразяват с два, а някои от тях и с три стандарта - българския, европейския и американския. Целта им е да предложат наистина за всеки по нещо. Всъщност, въпросът за значението на размерите на матрака има съвсем прост отговор. Важно е да подберем правилно размера на вашия матрак, за да може да стои той стабилно на леглото, и същевременно, за да ни бъде максимално комфортно. Тук идва и друг въпрос - как да подберем правилно големината на желания матрак.

►►Разгледайте всички модели матраци с намаление до -75% и техните цени

 

Размери на матрака - дължина

Размери на матрака - как да ги определим

За да вземем правилно дължината и ширината на матрака, трябва да измерим светлия отвор на леглото или спалнята, или иначе казано, там, където матракът ще легне. Друг вариант е да премерим старият матрак. Дори и размерът да не е от стандартните, не се притеснявайте. Повечето производители изработват своите модели и в нестандартни размери. А кои са стандартните размери ли? За единични легла най-често се поръчват 82 х 190, 90 х 190 или 90 х 200. Потребителите, които притежават легла, тип приста, обикновено ползват матраци, с размери 114 х 190/200 или 120 х 190/200. За спални, споделяни от двойки, са предпочитани размери 160 х 200, 164 х 190 или 180 х 200. Освен вече споменатите, се предлагат още около 10 стандартни размера. Имайте предвид, че еднолицевите матраци често имат отклонение от - 1-2 см по ширина и дължина, за да могат да влязат в леглото. А как да процедирате, ако сменяте изцяло леглото и матрака? Ширината трябва да бъде поне 80 см за един спящ. Дължината трябва да е поне 30-40 см по-голяма от височината на ползващите го. По този начин, цялото ви тяло ще почива свободно, дори и ако се въртите през нощта. В случай, че не сте сигурни дали сте взели правилно размерите за нужния ви матрак, не се притеснявайте да се консултирате с професионалистите от MATTRO.NET

 

Размери на матрака - ширина

Височина на матрака - какво е нейното значение

По принцип, височината на матрака говори много за неговото качество. Неслучайно, моделите от висок клас са най-високи. 35 е максималната височина на матрак, който се предлага от MATTRO.NET. Сигурно се питате на какво се дължи това? По-голямата височина предполага повече материали, или по-голямо количество от тях. Напластяването на различни материали осигурява по-голям комфорт на спящия. Освен това, когато общата височина на леглото и матрака е по-голяма, вие сте по-далече от пода, и съответно от праха и вредителите, което със сигурност ще ви предпази от алергии или дихателни проблеми.

►►Разгледайте двулицев матрак Nord Star и неговите цени

 

Размери на леглото - височина

Височина на матрака - как да я определим

За разлика от другите мерки, височината на матрака не се  съобразява с желанието на клиента. Всеки модел матрак си има определена от производителя височина, която не подлежи на промяна. Затова трябва предварително да изберете матрак, чиято дебелина ви устройва. На първо място, трябва да се съобразите с вида на вашето легло - а именно, колко от матрака влиза в леглото и колко от него стои над леглото. Не трябва да излиза голяма част от матрака, за да не се мести, а да стои стабилно. Друг фактор, който задължително трябва да вземете под внимание е, дали ще ползвате матрака с механизъм за повдигане и ако да, дали няма да опира в раклата или стената, когато се повдига. Ако няма да ви бъдат проблем леглото и повдигащият механизъм, то може да изберете модел матрак с височина, напълно според вашите предпочитания! Най-често еднолицевите матраци са с височина между 16 см и 22-23 см, а двулицевите - между 20 см и 35 см, но както вече споменахме, на пазара има огромно разнообразие и е сигурно, че ще намерите подходящата за вас височина!