Размери на матраци - снимка

Какви размери матраци има?   

В случай, че сте в търсене на нови матраци за дома или за първи път ще купувате такива, защото тъкмо се нанасяте, добре е да прецените не само видовете матраци, но и видовете размери на матраци. Размерът винаги е бил от значение, когато става въпрос за темата за леглото, но при съвременните матраци към тази тема трябва да подходите доста деликатно и внимателно. Ако не успеете да улучите точния размер, колкото и евтини матраци да сте успели да намерите и купите, вашата покупка в никакъв случай няма да е изгодна. Напротив – често, точният размер е далеч по-важен дори от функции като мемори пяна, ортопедичност или анатомичност.

Затова, днес, сме решили да ви запознаем и с темата за размерите на матрака. Какви размери матраци има? Ето, че е време да си отговорите и на този въпрос!

Матраци - размери

1. Стандартни размери на матраци

Естествено е, че като всичко друго у дома – от декора до мебелите и други части от интериора – и при модерните матраци днес си има стандартни размери. Става въпрос за размери, които не само че най-често се купуват от потребителите, но и отговарят на съответните стандартни размери на видовете легла. Следователно, стандартните размери на легло тип приста, на голяма, респективно малка спалня, на детско легло, двойно или единично кореспондират и с конкретните стандартни размери на матраците днес. Въпросът за размерите на матраците е като въпросът кое е първото – яйцето или кокошката – и отговорите на тези въпроси са приблизително идентични.

Матраци - стандартни размери

2. Съотношение между легло и матрак

В процеса на производство фирмите и големите компании за матраци предварително се осведомяват за тенденциите при леглата и спалните, включително и за техните размери, за да могат да подготвят и нужните размери матраци. Така например, ако след десет години единичното легло по един или друг начин промени стандартния си размер, нормално е да очакваме и промяна в матрака за единично легло. При всички случаи обаче, много фирми за матраци работят съвместно с фирмите за легла. Защото съгласуваната дейност на двата типа компании води и до доволни и повече клиенти и за двата производителя.

►► Разгледайте легла на промоция

Размери на матраци и легла

3. Нестандартни размери на матраци

Практиката сочи обаче, че освен стандартни размери, съществуват и специфични такива. Това са матраци, които се изготвят по поръчка – не особено евтини матраци, между другото – както и за специализирани нужди. Такива нужди са специализираните болнични заведения, луксозни хотели и комплекси и т.н.

4. Кои са най-често срещаните размери матраци днес?

Стандартно, потребителят най-често ще се сблъска със следните размери матраци: 90 х 200 и 160 х 200. Мерната единица в случая е см. Имайте на предвид, че когато избирате матрак, това, което трябва да направите е предварително да измерите вътрешната част на своето легло. Направете го прецизно и внимателно, за да можете да улучите най-подходящия матрак за своята спалня или приста. Когато говорим за детски матраци, между другото, размерите биха могли да бъдат определяни и не само в см, но и според възрастта на детето, защото самите детски легла също, се категоризират според този фактор. Подобна е и тенденцията при бебешките легла, за които, ако искайте вярвайте могат да се намерят различни видове матраци – включително и в зависимост от размера им.

Матраци - често срещани размери

Правилният размер на матрака определя и правилната ви поза по време на сън, така че не го подценявайте за нищо на света!