Перфектната възглавница според позицията ни на сън

Възглавница спрямо позицията на сън

Извлечете максимума от вашата възглавница и намерете правилната, според позицията ви на сън. Хората сериозно подценяват силата на възглавницата си и как тя влияе върху качеството на съня. От издълбани камъни, на които са спели само богатите хора в древни времена, възглавницата се е развила до меките и пухкави модели, които използваме днес. Точно както нашите възглавници са се трансформирали във времето, така и начинът, по който ги използваме също се развива. 

►► Възглавници с намаление до -50%

Вашата възглавница задоволява ли нуждата ви от сън?

Независимо дали обичате да спите на една страна, по гръб или корем, то задължително трябва да разберете функциите на дадената възглавница. Но първо, нека се върнем назад във времето, за да можем да оценим до къде са стигнали днешните възглавници.

История на възглавниците

Възглавницата датира от приблизително 7000 г. преди новата ера в ранните цивилизации на Месопотамия. Те са използвали дърво или камък, за да подпрат главите си по време на сън и да държат насекомите далеч от устата, носа или ушите си. Докато нашите древни предци не са се наслаждавали на особено хубави възглавници, тяхната версия поставя началото на трансформацията им. Древните египтяни са ги правили под формата на дървени или каменни облегалки за глава, които са били използвани предимно от богатите и болни хора. Египтяните вярвали, че главата е същността на живота и е много свещена. Те са вярвали, че възглавницата поддържа силата на тялото, и държи демоните на далеч. В Древен Китай възглавниците са били създавани от различни твърди материали, като най-популярен бил порцеланът. Той е бил масово използван от различни китайски династии. Може би това са били първите декоративни възглавници. Под гръцкото и римското влияние в Древна Европа се създават по-меки и практични възглавници. Платнени чували, пълнени с тръстика, пера или слама, са използвани и били много по-удобни. През Средновековието се наблюдава отклонение в развитието на човека, което включвало и използването на възглавницата. Мъжете вярвали, че спейки на тях ще покажат слабост. Само бременните жени имали право да използват възглавници за повече комфорт.

►► Прочети повече за историята на матраците

Възглавница спрямо позицията на сън - снимка

Какво означават в днешно време възглавниците?

Когато Индустриалната революция започва своето развитие, то и самите възглавници започват значително да се променят. В наши дни се предлагат почти всякакви видове възглавници, които можем да си представим: Ортопедични възглавници, лумбални, възглавници за пътуване, декоративни, хипоалергични и още много и различни видове.

С изобилието на толкова много модели, как ще разберете коя е най-подходящата за вас? Позицията, в която спите, може да ви помогне да определите коя възглавница да изберете. 

Възглавница спрямо позицията на сън - позиция

 

Задайте си следните въпроси:

Каква е позицията ви на сън? По гръб, корем или настрани?
Имате ли болки в гърба? Болки в шията?
Какъв тип възглавница използвате в момента? Мека? Тънка? Пухкава?

Перфектната възглавница за спящите по гръб

За вас е подходяща по-пухкава възглавница. Когато лежите по гръб, възглавницата трябва да запълни пространството зад врата и раменете ви. Ако брадичката ви е твърде близо до гърдите ви, то възглавницата ви може да е прекалено пухкава. Възглавницата трябва да поддържа главата и шията, без да я накланя твърде много.

Възглавница спрямо позицията на сън

Подходящата възглавница при болки в гърба

Поставете възглавница под коленете си, за да удължите гръбнака и да облекчите натиска върху долната част на гърба. Ако спите без възглавница по гръб, то идеално ще поддържате врата и гръбначния стълб в неутрално положение. Това, разбира се, няма да удовлетвори нуждите ви на комфорт. 

Перфектната възглавница за спящите на една страна

Здравата, дебела възглавница е най-подходяща за вас. Възглавницата трябва да запълни разстоянието между ухото и рамото, за да поддържа главата и шията ви в неутрално положение. Тази позиция за сън е идеалната възможност да я използвате повече от една възглавница. Докато лежите на една страна, раменете и бедрата ви поддържат по-голямата част от теглото ви. Използването на повече от една възглавница, може да помогне за подравняване на главата и шията в по-неутрална позиция.

►► Разгледайте възглавница Maxima с височина 16 см

Възглавница спрямо позицията на сън - side sleepers

Перфектната възглавница за спящите по корем

Тънка възглавница или изобщо никаква е най-добрата препоръка за вас. Хората, които спят по корем държат вратовете си в неправилна позиция, което оказва натиск върху гръбначния стълб. Колкото по-малко повдигате главата и шията си, толкова по-малко напрежение ще изпитвате върху горната част на гърба и раменете си. Ако имате болки в гърба, то спането по корем може да ги влоши. 

Възглавница спрямо позицията на сън - снимки


Онлайн магазин Mattro.net, предлага голям асортимент от възглавници, между които със сигурност ще откриете най-подходящия модел за вас!