Произходът на матраците

Много често ползваме предмети в своето ежедневие, без дори да се замислим откъде произхождат и от преди колко години служат на човечеството. Такa приемаме и матраците, без да осъзнаваме, че са едни от най- улесняващите ежедневието ни вещи у дома. Всъщност, според учените, матраците са доста древни, и с тяхната история ще ви запознаем днес.

Матраци в древността 

Неолитът е познат, като време на изобретения, в което човечеството много напредва. Именно тогава е изобретено и първото легло от камъни и трупи. Допреди това, древните са спели около огнището. Видът Хомо Сапиенс за първи път усеща неудобство от твърдите камъни и греди, и измисля първообраза на матрака, под формата на животински кожи, напълнени с листа или ароматни треви, за да си създаде мекота и комфорт. 
В древността, ситуацията била малко по-различна. В Древен Египет, Вавилон, Гърция и Рим, където климатът е по-горещ, предпочитали да използват по-леки и охлаждащи материали. Тогавашните матраци били пълни с тънки клонки и листа от палмови или смокинови дървета. Знатните хора спели на матраци, покрити с меки и скъпи платове, а животинските кожи имали съвсем друго предназначение, и не служели за спане.

►► Разгледайте всички модели матраци с натурални съставки

 

Матраци в Средновековието

Матраци в средновековието

От различни източници - миниатюри и писмени паметници, можем да разберем, че в средновековието матракът започва да придобива днешния си вид. Обикновено, хората взимали някакъв вид плат, който пълнели с различни материали. Разбира се, важно е да се уточни, че напълнителите, а и обвивката, зависели от положението на ползващия матрака. Не всеки средновековен човек можел да си позволи да спи на памучен текстил, той бил много скъп, поради факта, че се добивал на изток. По-бедните съсловия ползвали зебло. Напълнителите също били разнообразни - конски косми, животинска вата, слама. Матраците били зашити с груби конци, а шевовете били широки, което е и предпоставка за поява на микроорганизми и зарази. Особено в периода на чумата, и в добавка - инквизицията, която забранява на населението да се къпе, матраците са сред най-мръсните места в домовете.

Матраци в Ренесанса

През този период за напълнители се използвали шушулки от различни растения, сламки, пера и пух, а за обвивките - кадифе или коприна. Разбира се, през този период, не всеки човек можел да си позволи да спи на подобни материали, както и да си представи какъв комфорт създават. През Ренесанса не съществували чаршафи, така че, кадифените дамаски били голяма наслада за простолюдието. Крал Луи XIV бил голям любител на добрия сън, и имал в двореца си над легла. Много от днешните екстри за матраци водят началото си от тогава. 

Матраци в следващите векове

През XVI-XVIIв. се създава първото дървено легло с рамка, с опори от въжета или кожа. През XVIIIв. започват да се ползват все по-съвременни напълнители за матраци - конски косъм, вълна, памук, кокосови влакна. 

През XIX в. започват да се изполват все по-масово пружините Бонел, за които се смята, че са изобретени още през XV в. Патентовани са от Луи Андрю Варга. И до ден днешен, Бонел пружините са широко разпространени в производството на матраци, предпочитани са за хотели или къщи за гости, поради своята издръжливост.

►► Разгледайте всички модели матраци с Бонел пружини

Покет пружините са изобретени и патентовани преди около 100 години от англичанина Джеймс Маршал, като първончално изобретението му било известно като пружини Маршал. След това създава фабрика за матраци, която днес е известна като Vi-Springs. Пружините не са се променили от създаването си - и до днес, те са цилиндрични метални пружини, обвити в текстил, създаващи индивидуален комфорт на спящия, според собствените му ръст и телосложение. Днешното им наименование идва от индивидуално пакетираната им същност, от отделното джобче, в което е обвита всяка пружина. В наши дни, тези пружини са едни от най-предпочитаните напълнители за матраци.

►► Разгледайте всички модели матраци с Покет пружини

История на матраците - покет пружини
През 1966 г. е създаден и друг революционен материал, който се ползва от милиони хора по света - мемори пяната. Термочувствителният материал е създаден от учени и инженери на НАСА, за да подобри сигурността и комфорта за астронавтите, излитащи в космоса. След успеха на материала в тази мисия, е използван и в каските на ръгби играчи, за да смекчи ударите. Мемори пяната навлиза и в медицината, например за подложка на масата за рентгенови снимки. Веднага, след като НАСА правят откритието си публично в началото на 80-те години на XX в., няколко компании се опитват да пресъздадат материала но неуспешно. Едва през 1991 г. фирмата Tempur-Pedic Swedish Mattress успява да развие откритието на космическата асоциация, създавайки материал, с подобни свойства на мемори пяната, но с различна структура. По-късно, и двата материала - и мемори пяната, и темпур - са много широко разпространени и все повече фабрики започват да ги произвеждат. А в наши дни, мемори пяната е един от най-предпочитаните материали. Отскоро, на пазара се предлага и аква мемори пяна. Тя е с много по-еластична структура и реагира на много по-ниска температура от обикновената мемори фоам.

►► Разгледайте всички модели матраци с Мемори пяна

История на матраците - мемори пяна Матраците наистина са преживяли много голяма транформация от древността до наши дни. Днес съществуват стотици различни модели, с различни твърдости и разнообразни визии и дамаски, а представяте ли си какво щеше да бъде, ако те не бяха изобретени?