Спално бельо - памук или полиестер да изберем?

Забравете за дилемата бял или кафяв шоколад. Забравете за мача между Манчестър Юнайтед и Челси, както за цвета на роклята в онзи скъп магазин в мола. Забравете за всички останали въпроси, защото единственото, което наистина е важно са памучните срещу полиестерните тъкани, особено когато става въпрос за спално бельо.
Това разискване е толкова старо, колкото и самите платове и не е гарантирано, че ще ще се намери точен отговор. Всичко се свежда до личните предпочитания на човек. Ако не сте сигурни кои чаршафи или завивки да закупите, памучни или полиестерни, ние ще ви помогнем да сравните плюсовете и минусите на двете материи.

Разгледай богат асортимент от спално бельо тук: https://mattro.net/спално-бельо

Памук или полиестер в спалнята?

Памучни тъкани

Първото нещо, което трябва да знаете за памучните тъкани е, че има три основни вида: обикновен памук, египетски и Пима памук. Според начина на изтъкаване на материята биват: сатениран, перкал и Оксфорд памук. Например, сатенираните памучни чаршафи са луксозни на вид и усещане, според начина на изтъкаване са като коприната, тоест две хоризонтални нишки преплитат една вертикална. Перкалът е с по-опростена сплетка, при която се пресичат хоризонтални и вертикални нишки. Получават се най-издръжливите и едновременно фини платове. Оксфорд е сплетка на няколко вертикални и хоризонтални нишки и платът е по-тежък. Колкото повече са нишките, които се преплитат, толкова по-меко ще бъде вашето спално бельо. Памучните чаршафи предлагат някои основни предимства, а именно: поемане на влагата и задържането й далече от тялото, така се осигурява по-прохладна среда за сън. Памучните тъкани са хипоалергични, като предлагат по-меко усещане и не привличат статично електричество. Въпреки, че звучи невероятно, памучните завивки имат някои недостатъци спрямо полиестерните. Памукът е по-скъп, както и по-малко траен, което води до по-лесно и по-ранно износване. Освен това, се свива повече от полиестера, при изпиране.

Памук - предимства

Полиестерни тъкани

Полиестерните платове са чудесна алтернатива на памучните. Те са дълготрайни, лесни за измиване и сушене, по-евтини са, и обикновено, просто се поддържат по-лесно. Цената е основната причина хората да избират полиестер пред памук. Тъй като памукът е органичен, той трябва да премине много стъпки, преди да завърши в луксозен чаршаф или завивка. Полиестерът, от друга страна, е синтетичен и не се нуждае от същия процес на обработка. Това води и до по-ниски цени. Въпреки по-алтернативната цена, полиестерът има сериозни недостатъци. Тъй като е синтетичен, той задържа влагата и може да доведе до по-горещи нощи и изпотяване. Полиестерните чаршафи не се намачкват така, както памучните, но са по-груби на допир. Предимството е по-дългият им експлоатационен срок. Полиестерът абсорбира петна по-лесно и привлича статично електричество, което на свой ред, привлича мръсотия и прах. 

Полиестер - предимства

Смесени тъкани

Разходно-разумно решение на вековния въпрос дали да изберем памук или полиестер за спалнята си. Смесените тъкани предлагат по някои предимства и недостатъци от всяко влакно. При смесения тип платове, получавате мекотата на памука и трайното качество на полиестера. Въпреки това, смесеният тип чаршафи все пак са синтетични и задържат повече топлина и влага от чистия памук. Може да обърнете внимание на завивки, чаршафи или протектори за матрак, които имат естествени влакна. Tencel, бамбукови или ленени тъкани също са чудесна опция.