Кога за последно сменихте матрака си?

Сънят е важен фактор за състоянието на здравето, но много от нас пренебрегват основния аксесоар, а именно матрака. Анкета, проведена във Великобритания, показва, че всеки трети дори не се замисля на какъв матрак всъщност спи. В проучването, в което са участвали 2000 доброволци, се е установило, че повечето хора се оплакват, че не получават съня, от който се нуждаят. Само един от 12 анкетирани заявява, че се събуджа свеж и отпочинал сутрин.

►►Разгледайте матраци с намаление до - 79%

Нужда от нов матрак

Колко често трябва да сменяме матрака, на който спим?

28% от анкетираните твърдят, че използват матрака си повече от 8 години. За други 5% това означава повече от 15 години, а някои не са сменяли матрака си от 1975 година! Колко често трябва да подменяте матрака е спорен въпрос, но повечето специалисти съветват това да се случва на всеки 7-10 години.

Сигурни знаци, че трябва да смените матрака:

1. Огъване

Погледнете добре матрака си. Ако са налице видими дупки, огъвания или отпечатъци, които остават след като станете, е сигурен знак, че материалите, от които е изграден, са започнали да се износват и е време за подмяна.

Матрак с деформации

2. Некачествен сън

Ако се въртите постоянно и не успявате да откриете удобна поза за сън, означава, че матракът не ви осигурява опората, от която тялото ви има нужда и трябва да го смените.

3. Матракът ви е над 7-годишен

Помните ли кога купихте матрака, на който спите в момента? Дори видимо да изглежда добре, със сигурност той доста е променил характеристиките и комфорта си. Също толкова важно е, че колкото и чист да поддържате дома си, матракът събира прах и мръсотия, дори и да не ги виждате.

4. Събуждате се с болки

Ако се събуждате с болки в мускулите или в други части на тялото, които изчезват през деня, това е сигурен знак, че е крайно време да закупите нов матрак. Твърде вероятно е тези болки да са причинени от лош сън, който от своя страна е причинен от стар или неподходящ матрак.

Стар матрак - болка

Ако все пак се колебаете дали е време за нов матрак, направете този ТЕСТ.

Отговорете с да или не на следните въпроси:

1. Матракът ви над 7-годишен ли е?

2. Събуждате ли се с болки във врата или гърба?

3. Калъфът на матрака ви захабен и износен ли е?

4. Усещате ли пружините или някакви неравности по повърхността, когато лежите?

5. Когато се обръщате чувате ли скърцане или друг шум?

6. Матракът тесен ли ви е, така че да не можете да спите спокойно?

7. Когато спите с партньора си, избутвате ли го несъзнателно?

8. Ще се притесните ли, ако съседите ви видят вашия матрак без спално бельо?

9. Сутрин, когато се събудите, чувствате ли се изморени и недоспали?

10. Страдате ли от безсъние или трудно заспиване?

Ако сте отговорили с да на три от посочените въпроси, то вие не спите толкова добре, колкото трябва. Пет или повече положителни отговора означават, че е време да си купите нов матрак или легло.