Как новият матрак подобрява съня?

Сигурно десетки пъти сте чували, или чели това твърдение, но знаете ли откъде идва и защо е вярно? През зимата на 2006-та година се провежда проучване, в което един американски учен - доктор Грег Якобсън, доказва, че има логична връзка между здравия сън и новия матрак

Новият матрак подобрява съня

Кой е доктор Грег Якобсън?

Доктор Грег Якобсън е лекар, специалист по състоянието на безсъние в центъра за разстройства, свързани със съня, към медицински център UMASS Memorial Medical Center в Уорчестър, Масачузетс, САЩ. Специалистът дълги години изучава механизма на съня, както и нарушенията, свързани с него. Най-известният му труд е "Кажи Лека нощ на безсънието", в което изследва връзката между ума и здравето, техники за релаксация, дори и методите за медитация на тибетските монаси. Дългите години на проучвания му помагат да създаде ефикасен, безопасен метод за справянето с безсънието, който да не включва лекарства. Така, на бял свят се появява Когнитивна поведенческа терапия за безсъние (CBT-I), която се оказва доста ефикасна за справяне с нарушенията на съня.

►► Разгледайте матраци с намаление до -75%

Защо се смята, че новият матрак подобрява съня?

В експеримента на д-р Якобсън, публикуван в списание Journal of Chiropractic Medicine, вземат участие общо 59 души - 30 жени и 29 мъже, разпределени в две групи - едните са с множество оплаквания, като безсъние и болки в гърба и кръста, а другите са с минимални оплаквания. На всички са осигурени нови матраци и легла, като с течение на времето, всеки един от тях започва да споделя, че се чувства по-добре, буди се по-отпочинал и с по-малко болки по тялото. Накрая на двуседмичния експеримент, сред участниците от групата с по-сериозни проблеми, се наблюдава 63% подобряване на дискомфорта, а останалите се радват на много по-качествено наспиване и се чувстват все по-добре. 

Новият матрак подобрява съня -проучване

Доказано: новият матрак подобрява съня!

Заключенията на доктор Якобсън и неговият екип са ясни - новият матрак подобрява не само качеството на съня, а и общото благосъстояние на организма, и оттам - самото качество на живот. Специалистът смята, че е много важно всеки човек да се информира колко е важно да сменяме матрака веднъж на 5-7 години, не само заради неговото деформиране с времето, а и заради микроорганизмите, които се образуват вътре, независимо от старателната грижа, която полагаме. Експериментът се смята за успешен в научните среди, заради популярността, която набира сред населението и убеждаването му, че грижата за здравето е лесна - с нов матрак!