Сънят в шест различни страни

Националната фондация за съня (NSF), която е независима неправителствена организация, проведе международно проучване, целта на което беше да сравни навиците, свързани със съня, на хора от шест различни държави – САЩ, Канада, Германия, Япония, Мексико и Обединеното кралство. Доброволците, които взеха участие в проучването са на възраст между 25 до 55 години.

►►Разгледайте матраци с намаление до - 79%

Навици за сън в различните страни

Интересни факти, които може би не знаете:

1.По-малко от половината доброволци във всяка от шестте страни считат, че спят добре всяка вечер.

2.Жителите на САЩ и Япония спят по-малко в сравнение с жителите на останалите държави. Следователно около половината доброволци във всяка една от страните споделят, че имат най-малко една следобедна дрямка през деня през последните две седмици.

3.Около 1/4 от участниците в проучването от САЩ, Великобритания и Канада, твърдят, че рядко или никога не са спали добре вечерта преди работния ден. 2/3 от японците и половината от жителите на САЩ спят по-малко от седем часа преди работа.

4.Възглавниците са особено важни в САЩ. Жителите на САЩ твърдят, че процентът на използващите възглавници e най-висок, докато при японците той е най-малък .

Възглавници

5.Мексиканците имат най-подредените стаи. Жителите на страната оправят леглото си всеки ден или почти всеки ден – около 82%, докато почти 1/4 твърдят, че сменят своето спално бельо повече от веднъж седмично.

6.По – голямата част от хората ароматизират стаята, в която спят. Приблизително 65% – 80% от хората във всяка от държавите заявяват, че се стараят по някакъв начин да ароматизират спалнята си, с изключение на японците, като за това се грижат едва 28% от тях. Проветрвяването на спалните помещения е важно за германците, тъй като 96% от тях твърдят, че го правят повече от веднъж седмично.

7.В Обединеното кралство приблизително 1/3 от хората спят голи. В останалите страни малко повече от половината твърдят, че спят с пижами.

8.Един удобен матрак и чаршафи са най-важните елементи за създаването на романтична обстановка според представителите на всички държави, участващи в експеримента.

9.Жителите на САЩ са по-склонни да спят с домашния си любимец . Повече от половината участници в проучването от Япония заявяват, че спят сами, докато 3/4 от жителите на Канада заявяват, че спят с някой друг.

Японците спят сами

10.Повече от 86% от хората във всяка от шестте страни са съгласни, че тишината създава спойна среда за сън. Въпреки това 61% от жителите на Мексико вярват, че същото прави и музиката.

11.Най-малко 1/4 от хората от всяка държава заявяват, че мислят за проблеми в работата, което им причинява стрес докато лежат в леглото.

12.Най-честата дейност преди заспиване е гледането на телевизия. Поне 2/3 или повече във всяка страна твърдят, че гледат телевизия преди да заспят. В Мексико 62% се молят или медитират преди сън.