Чаршафи - какъв размер и от каква материя да изберем

Как да изберем нови чаршафи

Всеки мечтае след дългия и изморителен ден да релаксира приятно в леглото, четейки книга или наслаждавайки се на спокойна почивка и качествен сън. Малките детайли като правилно подбраното спално бельо могат да допринесат значително за усещането в леглото.  Какво трябва да имаме предвид, когато купуваме долни чарфаши?

Задължително е преди покупка на нови чаршафи да сте измерили размерите на матрака – широчина, дължина и височина, за да прецените какви размери чаршафи са ви необходими.  Те трябва да покриват цялата повърхност на матрака и неговия борд. В момента на пазара се предлагат и изключително удобни варианти на чаршафи с ластик, които обхващат целия матрак и не се събират.

Избор на чаршафи - размери на матрак

От какъв материал да изберем чаршаф?


Най-предпочитани са памучните чаршафи, тъй като са най-здравословният и добър вариант за ежедневна употреба. По-долу ще обърнем внимание на най-предпочитаните и търсени платове за чаршафи.

►► Вижте най-често използваните материи за спално бельо

Чаршафи от 100% памук

Чаршафите от памук са издръжливи, дишащи и са подходящи за всички сезони.  Този вариант чаршафи са най-икономични и най-разпространени. Те не избледняват с времето, поддържат се лесно и са изключително приятни. Памукът отлично абсорбира влагата и потта, осигурявайки суха и антиалергична среда за сън.

Чаршафи от памук

Чаршафи от перкал

Този материал е висококачествен и има гъста плетка, което го прави здрав. Структурата му е гладка, а матовият външен вид придава стилна визия в спалнята.  Именно поради тези му качества, той е предпочитан при обзавеждането на най-известните и луксозни хотели. Поради своята издръжливост чаршафите от перкал могат да ви служат в продължение на 10 години, дори без да се налага да полагате особени грижи за тях.  Все пак той е по-подходящ за използване през лятото, заради хладното усещане, което има и свойството бързо да елиминира влагата.

Чаршафи от памучен сатен

Това е най-добрата категория памучно бельо и спада към луксозното спалното бельо. Чаршафите, изработени от памучен сатен,  има деликатен блясък, който придава отличен естетичен резултат. Освен това материята е много фина, мека и приятна на допир, но е по-скъпа в сравнение с обикновения памук.  Този вид чаршафи са подходящи и през зимните месеци, защото внасят в леглото топлина, но и през горещите летни нощи, защото носят приятна прохлада.  С чаршафи от памучен сатен може да обзаведете както дома си, така и вашия хотел или къща за гости. Определено са дългосрочна инвестиция, която гарантира задържане на цветовете, усещане за уют и максимална издръжливост.

Чаршафи от памучен сатен

Чаршафи от лен

Ленът е особено популярен за зимата. Това е специална материя с фина повърхност, която е изключително мека и удобна, особено за студените месеци. Предлагат богат избор от десени и дизайни.  Като недостатък на този вид материал, може да посочим, че той е по-твърд от памука и се мачка много по-лесно.

Чаршафи от лен

Чаршафи от памук и полиестер

Често срещаме спално бельо и в частност чаршафи от комбинация на памук и полиестер. Те имат атрактивна цена, но със сигурност не могат да дадат усещането за мекота и комфорт на чаршафите от 100% памук.  Освен това тази комбинация не се справя добре с абсорбирането на влагата от тялото, а напротив – задържа я и се получава запарващ ефект.

Погледнете броя на нишките на материала

Ако търсите качествени чаршафи, задължително се информирайте за броя на втъканите нишки на кв.м, защото това е показателно за издръжливостта и качеството на материала. По-големият брой нишки означава повече мекота и по-голяма устойчивост.  Тънката материя с рядка структура по-бързо губи качеството на външния си вид след няколко изпирания в пералнята.

Съвети за правилна поддръжка на чаршафите

Поддръжка и пране на чаршафи

Обикновено спалното бельо се пере веднъж в седмицата, но през летния сезон понякога се налага по-честата му смяна. Затова трябва да сме особено внимателни при изпирането му. Препоръчваме ви да сортирате спалното бельо по цветове, материи и степен на замърсяване. Температурата на изпиране също играе важна роля. Фините материи като коприна, памук и полиестер е по-добре да се изпират на температура не по-голяма от 40 градуса. Обърнете внимание на спецификите, отбелязани на етикета на конкретното спално бельо и се старайте да ги спазвате, за да бъдат по-дълго време в изряден вид.