Дрямката през деня не ни носи необходимото удовлетворение

Много често си мислим, че дневния следобеден сън ще ни помогне да си почим от натрупаната умора и ще ни зареди с нови сили. И когато най-после ни се отдаде възможност да подремнем в Неделя, се събуждаме още по-отпаднали. Защо се получава това? За отговора на този въпрос се доверяваме на науката.

Сън през деня

Според директора на организацията Sleep To Live (Спи, за да живееш) Робърт Оексман, има два основни фактора, които ни карат да чувстваме сънливост - хомеостатичните фактори на съня и циркадните ритми. Хомеостатичният фактор действа по следния начин: колкото по-дълго сме будни, толкова повече химически вещества се натрупват в мозъка и именно те подават сигнал към него, че е време да си легнем. Циркадният ритъм е нашият вътрешен биологичен часовник, тоест навикът на нашия мозък, че сутрин сме будни, а вечер спим. Учените са установили, че продължителността на съня, също оказват влияние върху начина, по който се чувстваме. Според изследнвания на НАСА, дневната дрямка трябва да продължава между 10 и 26 минути, за да се подобрят умствените процеси на човека и да намали притесненията, относно различни проблеми.

Дневен сън

Ако през деня спим повече от 30 минути, е твърде вероятно сънят да премине към РЕМ фаза (дълбок сън), което със сигурност означава, че ще спим над 90 минути и така ще завършим пълен цикъл на съня. За съжаление, такава почивка може да заблуди биологичния ни часовник и да наруши обичайната ни рутина и така да ни навреди повече, отколкото да ни помогне. 

Дневният сън оказва влияние на качеството на нощната почивка

Ако постоянно се чувствате уморени и несъсредоточени в работата си, то най-вероятно имате проблеми със съня. За да подобрите цялостно здравословното си състояние, е необходимо да анализирате навиците си, свързани със съня. Просто си задайте няколко прости въпроса, това ще ви помогне да определите какво ви влияе негативно и ви пречи да си починете.

  • Често ли се събуждате след лягане?
  • Използвате ли телефон или лаптоп до момента, в който си легнете?
  • Изпитвате ли физически дискомфорт сутрин?

►► Разгледайте удобни матраци с -80% по-ниска цена

Нощен сън

За да се чувстваме добре, е необходимо да си осигурим добър нощен сън, вместо да компенсираме липсата му с дрямка през деня!

Ако отговорът и на трите въпроса е ДА, значи качеството на съня ви е нарушено. Съветваме ви да не използвате техника известно време преди лягане,  а вместо тях - да слушате музика, или да четете книги, които ви успокояват. Но трябва да знаете, че дневният сън по никакъв начин не замества нощния. Ако не можете да се справите с проблема сами, се допитайте до професионалистите от Mattro.net, които ще ви предложат най-подходящите матрак и легло, с които да подобрите нощния си сън. Освен адекватните съвети, ще получите най-ниски цени и абсолютно безплатна доставка!