Как да премахнем различни петна от матрака си?

Домашните матраци имат различни и индивидуални нужди за поддръжка, за да се запазят здрави, чисти и удобни за по-дълго време. Ако прилагате необходимите мерки, ще успеете да постигнете тази мисия. Но трябва да сме наясно и с факта, че понякога, колкото и да се стараем да предпазим своите матраци, случват се инциденти и трябва да реагираме на тях максимално бързо, за да не ни се наложи по спешност да заменяме луксозните си матраци с нови евтини матраци. Най-често, става въпрос за инциденти, предизвикващи фатални петна. За щастие обаче, днес ще разберете как да се отървете от тях. Вижте подходите за справяне с петната по матраците – без значение дали става въпрос за евтини матраци или за скъпи.

►►Разгледай Протектори за матраци за предпазване от петна и техните цени

Почистване на матраци, пране на матраци

1. Петна от урина

Няма да обсъждаме изобщо причината за появата им, но те са напълно възможни инциденти, свързани с домашните матраци. Хубавото в случая е, че могат да се махнат бързо и лесно по следния начин: смесете една супена лъжица сода бикарбонат с още толкова въглероден прекис (можете да го намерите във всяка аптека днес). Към тях ще трябва да сложите няколко капки вода, за да се получи кашичка, а след това да добавите и от любимия си препарат за съдове. Течен сапун, разреден с вода също е добър вариант. С така получената магическа смес можете да премахнете дори старите петна от урина от вашите любими матраци!

Почистване на матраци и пране на матраци със сода

►►Разгледайте всички модели Калъфи за матраци и техните цени

2. Петна от кръв

Най-добрият подход за премахване на петно от кръв, попаднало върху домашните матраци е да се реагира бързо и само с вода – тя обаче трябва да е максимално студена. В тази връзка, можете дори да ползвате и ледени кубчета – за възможно най-добър ефект. Ако обаче петното е по-старо и не ви се купуват нови матраци, заложете на друго почистващо средство: микс от въглероден прекис, шампоан за коса и обикновена готварска сол. Нанесете от сместа върху петното и оставете за няколко минути да подейства. След това обилно намокрете с вода и втривайте леко от сместа. Знаете добре, че от много влага домашните матраци се похабяват и точно поради тази причина веднага след като видите, че петното го няма, трябва да подсушите. Пробвайте със сешоар за коса или директно с прахосмукачката, та да премахнете и останалата мръсотия от своите матраци.

Петно от кафе - пране на матрак

3. Мазни петна от храна

Обичаме да се храним в леглото, но дори и не подозираме колко вреден може да е този наш навик за домашните матраци. Още повече, ако става въпрос за евтини матраци, в тях мазнината бързо попива и по-късно става доста трудно да ги махнем. Ние обаче имаме решение и за този инцидент. За да премахнете мазно петно от храна от матрака си, просто ползвайте прах за пране, смесен с няколко капки оцет или сок от свеж лимон. И в двата случая, киселината ще абсорбира мазното и ще премахне петното. Можете да ползвате тази идея и за елиминиране на петна от кал или грим (червило, фон дьо тен и т.н.) от всички свои домашни матраци. Хубаво е след процедурата да отворите вратата на терасата, както и прозорците, за да влезе свеж въздух и да се проветрят матраците.

Петно от кръв - пране на матрак

4. Пране на матрак

Ако никой от посочените по-горе съвети не подейства, пробвайте домашно пране на матрак или пък се доверете на професионална фирма за почистване на матраци или химическо чистене, ако това е позволено в указанията на етикета на вашия матрак. В случай, че използвате домашно пране на матрак в пералня, то ви съветваме да пропуснете центрофугата и да изпирате при температура до 30 градуса. Вече на пазара съществуват и фирми, които осигуряват професионално почистване на матраци, от което също може да се възползвате. За да си спестите обаче пране на матрак, горещо ви препоръчваме да използвате протектори за матраци, които да ви помогнат в поддръжката.