Връзката между спалнята, матракът и здравето ни

Спалнята е стая, която е част от всеки дом. Независимо дали стаята ще е по-голяма или малка, дали ще е наредена или разхвърляна, дали е цветна и светла или държим завесите постоянно спуснати, тя е огромна част от ежедневието ни. Ако се замислим ще осъзнаем, че прекарваме най-много време в спалнята и то най-вече в леглото. Една – трета от денонощието ни е резервирана за леглото.

Спалнята е важна за здравето

След като прекарваме токова много време в тази стая, отделяме ли ѝ достатъчно внимание? Според различни изследвания, спалнята е стаята, за която мислим най-малко. Първото доказателство за незаинтересоваността ни към спалнята е замърсяването. Проучвания показват, че най-замърсеният въздух в дома ни е точно в спалнята. Ако във всекидневната този процент е 30, то в спалнята е 60%! Замърсяването се получава от лоша вентилация, липса на циркулация на въздуха или недостатъчно проветряване. Все причини да се завишат токсичните нива във въздуха.

►►Разгледайте матраци с натурални съставки

Колко от нас знаят точният размер на матрака си или поне, дали матракът на който спят е с ядро от пружини, полиуретанова пяна или латекс? Всеки знае, че матракът го чака в дома и не се чувства длъжен да знае нещо повече за него. При нужда от нов матрак, никой не се радва за покупката, така както би се радвал за нов смартфон. Хората са склонни да дадат стотици или даже хиляди левове за телефон, но матраците им се струват скъпи. Защо се получава така, предвид че матракът се ползва с години и от него до голяма степен зависи здравето и настроението ни, а телефонът е покупка, която не подобрява здравето ни.

►►Разгледайте матраци с намаление до - 79%

 

Избор на висококачествен матрак

С достатъчно дълъг и спокоен сън се подобрява емоционалното ни състояние, работоспособността, бдителността и даже здравето ни. Всяка малка подробност за спалнята ни e от голямо значение. Представете си ден в който сте се наспали добре. Работата ви спори, денят минава по-бързо, защото не гледате постоянно часовника с надежда да се приберете да си починете. Настроението ви е много по-добро и всичко се случва по-лесно. Възможно ли е това да се случва всеки ден? Да! При правилният подбор на матрак, може всеки ден да е приятен и изпълнен с позитивна енергия, само благодарение на една покупка. Закупуването на матрак е инвестиция в собственото качество на живота и е нещо, което не се случва всеки ден.

Няколко препоръки за по-приятен сън:

Според Фън Шуй (древно китайско изкуство за подобряване на личния живот) леглото не трябва да бъде директно пред вратата на стаята. Важно е края на леглото да не е обърнат към вратата, това е позата на мъртвеца и не се препоръчва. Честото проветряване на стаята също е от голяма полза. Не използвайте химическо чистене за почистване на матрака. В препаратите има вещества, вредни за тъканта на матрака или дори за вас. Почистването на матрака трябва да става само с прахосмукачка. Желателно е да се следват указанията на производителя. Подобрете съня си, за да подобрите живота си!