Защо сънуваме и какво е значението на сънищата ни?

Сънищата могат да бъдат забавни, тревожни или дори странни. Всички сънуваме, дори и да не помним сънищата си на следващия ден. Но защо сънуваме и какво означават сънищата? Сънищата са основно истории и картини, които умът ни създава, докато спим. Те могат да бъдат ярки, да ви накарат да се чувствате щастливи, тъжни или уплашени. Освен това могат да са объркващи или да са напълно реалистични и рационални. Сънищата могат да се случат по всяко време, но най-ясни и интензивни са по време на дълбок сън, когато мозъкът е най-активен. Експерти твърдят, че сънуваме най-малко от четири до шест пъти на нощ.

►►Разгледайте еднолицеви матраци на промоция

Защо сънуваме?

►►Разгледайте двулицеви матраци на промоция 

Има много теории за това, защо сънуваме, но никой не знае със сигурност отговора. Някои изследователи твърдят, че сънищата са без цел и са безмислени дейности на спящия мозък. Други пък смятат, че сънищата са необходими за умственото, емоционалното и физическото здраве на човек. Проучвания показват значението на сънищата за нашето здраве и благополучие. В едно от проучванията изследователите са събуждали субектите точно в момент на унасяне в дълбок сън и са открили, че тези, които не са стигнали до съня са преживели повишено напрежение, безпокойство, депресия, затруднена концентрация, липса на координация, качване на килограми и сколнност към халюцинации. Много от експертите смятат, че сънищата съществуват, за да помагат за разрешаване на проблеми в живота ни, за отключване на спомени и за проява на емоции.

Сънищата решават проблеми

Ако си легнете с тревожна мисъл, сънят може да ви помогне да разрешите проблем или поне да ви накара да се чувствате по-добре. Зигмунд Фройд смята, че сънищата са прозорец към подсъзнанието ни. Той вярвал, че те разкриват за човека несъзнателните му желания, мисли и мотивация. За него сънищата са начин на хората да задоволяват пориви и желания, които са неприемливи за обществото. Някои от сънищата могат да помогнат на мозъка да обработи по-лесно мислите и събитията от деня. Други пък може да са резултат от нормалната мозъчна активност и да не означават нищо. Все още изследователите се опитват да разберат защо сънуваме. Както има различни мнения за това, има и различни мнения за това какво означават сънищата. Някои експерти смятат, че сънищата нямат връзка с реалните ни емоции и мисли, те са просто странни истории, които не се отнасят към нормалния живот.

  Сънищата разтоварват мозъка

Според мнението на други, сънищата отразяват собствените ни мисли и чувства - най-дълбоките ни желания, страхове и грижи, особено повтарящите се сънища. Чрез тълкуване на сънищата ни можем да придобием по-добра представа дори за себе си. Много от хората споделят, че са получили най-добрите си идеи по време на сън, така че те могат да са източник на гениално творчество. Други хора наблюдават, че сънуват едни и същи неща често, като например падане от скала. Причината за тези повтарящи се сънища е прикрит стрес или безпокойство. Сънищата може да са подобни, но за всеки един човек имат различно значение. Затова не трябва да се разчита на съновници, за да се анализира съня. Това е индивидуално за всеки, според ситуацията. И въпреки, че не може да се даде конкретен отговор какво означават сънищата, всеки намира индивидуално значение на своите собствени.

►►Разгледай матраци с натурални съставки

Лавандула за добър сън

Благодарение на последните технологии, използвани в изработката на матраци, се подобрява качеството на съня. В някои от моделите дори са вградени нанокапсули с лавандулов аромат, които имат успокоително и релаксиращо действие, предразполагащо за отпускане на организма и качествен сън. Освен матраци с лавандулов аромат има и такива със съдържание на канела в състава, която подсилва имунната система. Всичко това ви гарантира спокойни нощи с приятни сънища!