Размери на матраци - схема

Височина на матраци

При закупуване на нов матрак, от изключителна важност са не само използваните материали, външният вид и комфортът, а и точните размери, на които да се спрем. Размерът, който потребителите често пренебрегват е височината. Винаги измерваме старателно дължината и ширината, но не и височината, въпреки че тя оказва влияние на съня.

►►Разгледайте всички модели еднолицеви матраци и техните цени

Правилната височина на матрака

Какво е значението на правилната височина на матрака?

На първо място, по-високият матрак ни гарантира, че тялото ни ще се намира максимално далече от пода и съответно от праха и вредните влияния. Освен това, по-голямата височина предоставя  по-голям кофорт, заради по-дебелите слоеве на материалите и максималната опора на цялото тяло. Друг важен фактор, заради който трябва да подберете правилната височина на матрака, е вида на леглото ви. Преди покупка, задължително трябва да огледате леглото си и да вземете размерите му, за да прецените колко сантиментра има от ръба на леглото до подматрачната рамка, т.е. каква част от матрака ще влезе в него и каква част ще остане отвън, така че едновременно да изглежда естетически добре, но и да е удобно. Ако останалата извън леглото част на матрака е твърде голяма, е възможно матракът да се мести и по този начин да се чувствате неудобно по време на сън. Матракът не трябва да е твърде висок, ако рамката му ще се ползва с повдигащ механизъм, за да бъде повдигането лесно и да не опира повдигнатия матрак в други мебели.

►►Разгледайте всички модели двулицеви матраци и техните цени

Височина на матрака

Как правилно да измерим точната височина на матрака?

За да получим точната височина на матрак не е достатъчно само да измерим от долната до горната част. Съществува специфичен начин за измерване на височината, към който специалистите съветват да се придържаме за най-точни резултати. Като начало, трябва да поставите вашия матрак на абсолютно равна повърхност. Имайте предвид, че дори и най-малката неравност, може да бъде предпоставка за грешен размер. По диагонал на матрака се поставя дъска, или друг предмет, който да свързва диагоналите. След това, се измерва ъгъла на матрака, от поставения отгоре предмет, до повърхността, върху която е легнал матрака. По този начин ще получите най-точната височина, която както вече описахме, е от изключителна важност.

►►Разгледайте всички модели топ матраци и техните цени

Измерване височина на матрака

Каква е стандартната височина на матрак?

Най-общо моделите матраци са високи между 16 и 30 см с условието, че съществуват и изключения. Често еднолицевите матраци не са по-ниски от 16 см и не са по-високи от 23 - 24 см. При двулицевите матраци тези граници са 18 см - 30 см, като и при двата вида най-често срещаната височина е 20 см. Имайте предвид също, че в най-честия случай, височината на матрака говори за неговото качество – например моделите от висок клас, са и с по-голяма височина.  В следващите редове ще ви опишем честите зависимости между височината и ядрото, като те са условни, а не точни закономерности. Повечето еднолицеви матраци от ниския ценови клас, които нямат пружини в ядрото си са високи 16 см, а пружинният им еквивалент  е 21 см. 

Правилно измерване височината на матрака

 

Моделите с вградена рамка, които се включват в средния клас са около 20 см, а тези от луксозния клас – между 21 см и 24 см. Изключение правят матраци Вики, които предлагат по-високи матраци на по-ниски цени. При двулицевите матраци рядко ще намерите модел, който да е по-нисък от 18 см. И при тях височината на моделите от среден клас е между 19 и 22 см. По-високия клас матраци са с височина, започваща от 24 -25 см и достигат до 35 см при моделите на матраци ТЕД и матраци Магнифлекс. Моделите на матраци Латекс ЕКОН предлагат избор на височина на най-популярните модели като може да избирате между 16 см, 18 см и 20 см височина.