Какво да направите, ако вашият матрак е прекалено твърд или мек?

Твърдостта на матрака е субективно понятие, просто защото всеки човек има различно чувство за комфорт. Препоръчително е, ако закупувате нов матрак, да го тествате предварително поне за 10-15 минути. Но какво да правите в случай, че се окаже, че закупеният матрак все пак не ви допада или старият ви матрак се е амортизирал и вече не е удобен?

►►Разгледайте всички модели матраци с намаление до -80% и техните цени

Прекалено твърд или прекалено мек матрак

Защо твърдостта на матрака има значение?

Гръбначният ви стълб се нуждае от опора. Тялото е отпуснато по време на сън и има нужда от подкрепа, когато човек е в легнала поза. Ако спите всеки ден по 8 часа, могат да се появят сериозни болки в гърба, които да окажат негативно влияние върху качеството на съня ви.

 

Мек или твърд матрак - снимка

Кой матрак е по-добър - твърдият или мекият?

По-твърдите модели осигуряват по-голяма устойчивост на тялото ви, което може да ви помогне, но е възможно и да се приложи твърде голям натиск на определени места от тялото ви, което да доведе до болезнени точки на натиск, причинени от телесното ви тегло. Мекият матрак от своя страна може да доведе до потъване на гръбначния стълб, което води до изкривяването му, придружено с болки.

В крайна сметка, няма ясен отговор за това, как да изберете матрак или дали твърдият матрак е по-добър или по-лош от мекият. Всеки има индивидуално усещане и предпочитания. Прекарайте известно време в проучване и сравнение на няколко модела матраци преди да вземете решение. Различните предпочитания могат да бъдат повлияни от различни фактори - тегло, височина, възраст или здравословни оплаквания. Състоянието ви на сън също ще играе роля:

 

Мек или твърд матрак - консултация

 

Спящите на една страна обикновено се нуждаят от по-меки матраци, които не оказват голям натиск върху раменете и бедрата. Хората, които спят по гръб обикновено предпочитат модели със средна твърдост, които поддържат кръста, без да притискат прекалено много гръбначния стълб. Хората, които спят по корем изискват по-твърди модели, които не позволяват на тялото да потъне в матрака и да изкриви гръбнака.

Как да се справим с твърде мек или прекалено твърд матрак?

  • Ако вече осъзнавате, че матракът  ви е неудобен е време да закупите нов или пък да се сдобиете с топ матрак. Разбира се, определящият фактор е бюджета ви.
  • Мек топ матрак може да помогне за омекотяване на неудобния твърд матрак.
  • Съобразете стайната температура, особено ако матракът ви е с мемори пяна, тъй като тя се влияе от температурата. Възможно е свойствата на материала да се проявят само при подходяща температура. Мемори пяната е по-мека, когато е по-топло.
  • Ако матракът ви е двулицев, може да го обърнете от другия край. Най-често двулицевите матраци предлагат различна твърдост и усещане от двата си края.

►►Разгледайте всички модели матраци с мемори пяна и техните цени

Регулируеми матраци

Най-доброто решение за намиране на перфектния матрак е да избирате сами твърдостта.

Ако споделяте леглото си с партньор, най-добре да се насочите към модели на Магнифлекс, които притежават система, при която партньорите могат да избират твърдост според предпочитанията и индивидуалния си комфорт. Ако със сигурност търсите твърд матрак, то латексовите модели предлагат избор на твърдост - средна, твърда или степен, подходяща за хора с наднормено тегло.

►►Разгледайте матрак Armonia Dual и неговите цени

Мек или твърд матрак - снимки

Ние от онлайн магазин за матраци и подматрачни рамки Mattro.net предлагаме много модели на много производители с безплатна доставка. За повече информация може да се свържете с нашите консултанти.