Какво се случва с нас, докато спим?

Прекалено лесно е да се допусне, че когато заспим, нашето тяло минава в някакъв вид "затворен" режим и след това се събуждаме в състоянието, в което сме заспали. Въпреки че, някои функции на тялото намаляват драстично по време на сън (като сърдечен ритъм и кръвно налягане), то други невероятни и изненадващи неща се случват в тялото ни през нощта. В тази статия ще разгледаме най-очарователните от тях.

Какво се случва с тялото ни, докато спим

Вашите мускули се възстановяват

Някои хормони се произвеждат само докато спим, като добър пример е хормонът на растежа. Около 80% от производството на този хормон се случва по време на сън, а той е отговорен за растежа и възстановяването на мускулите. Ето защо е особено важно, но често се пренебрегва, професионалните спортисти или фитнес ентусиасти да получават повече сън от другите хора, тъй като мускулите им се подлагат на повече напрежение, и съответно имат по-голяма нужда от възстановяване. Ролята на съня при мускулния растеж е и причината за това, че бебетата, децата и тийнейджърите се нуждаят от толкова много сън - телата им са подложени на огромни промени и сънят позволява това да се случи.

►► Разгледайте матраци с до -80% намаление за пълно възстановяване на тялото

Мускулите се възстановяват

Порастваш с 1 см (след това се свиваш през деня)

По въпроса за растежа и съня, изненадващото е, че се събуждате малко по-високи сутрин, отколкото си лягате вечер, за да бъдем по-точни около 1,5-2 см. През деня, хрущялът в гръбнака ви се износва и губи част от своята сила. Това причинява леко огъване на гръбнака ви, което води до намаляване на височината. Както споменахме, по време на сън, тялото ви се възстановява, което означава, че когато се събудите, хрущялът в гръбнака ви е възстановен до най-здравословният му капацитет и сте по-високи. По-голямата част от растежа на децата също се случва в съня им.

►► Разгледай детски матраци за здравословен растеж

Събуждаме се по-високи

Мозъка ви запазва паметта ви

Сънят играе жизненоважна роля в консолидирането на паметта, мозъкът превръща наскоро придобитата информация в лесно достъпни дългосрочни спомени. Изследователи от Китай и САЩ наскоро откриха, че сънят е от полза за паметта. Сънят насърчава нови връзки между невроните и интензивността на паметта. Ето защо онези, които спят най-добре, са най-интелигентни - техните неврони имат по-силни връзки, което позволява на мозъка да получи по-лесен достъп до цялата информация, която е получил. Представете си го по този начин - по-лесно е да намерите дадена книга в добре организирана библиотека, отколкото на място, където книгите са подредени по случаен принцип. Сънят помага да се организира най-добрата библиотека във Вселената - мозъкът ви.

Мозъкът обработва информация

Сънувате

Сънуването може да ви се стори доста прост и не толкова невероятен процес, но определено си заслужава да се спомене. Истината е, че сънуването обърква медицинския свят, а експертите не могат да дадат окончателен отговор, обясняващ какво представлява сънуването и каква е целта му. Има обаче различни теории, а една от най-популярните е свързана с предишната точка, която е, че сънуването е вторичен продукт от запаметяването на спомени. Идеята е, че по време на дълбоките етапи на съня, мозъкът преминава през цялата дневна информация, решава какво има нужда да се запамети и какво не трябва да се съхранява. Този процес може да обясни защо мозъчната дейност е най-висока по време на дълбоките етапи на съня и много експерти смятат, че подсъзнателно, умът ни се опитва да интерпретира цялата тази информация, като се появяват във формата на сън. Тази идея може да бъде подкрепена и от факта, че сънищата ни обикновено се основават на събития, които са се случили през предходния ден, или други съвсем скорошни събития.

Сънуване

Вие сте парализирани

По време на REM етапите на съня, тялото освобождава химикали/хормони, които буквално парализират тялото, спирайки те да се движиш. Това може да се счита за еволюционен защитен механизъм. Експерти от Университета в Торонто наскоро откриха какво причинява парализата на тялото ни по време на сън, а виновните са два химикала: глицин и гама-аминобутирова киселина. Съществува друго разстройство на съня, известно като сънна парализа, при което страдащите се събуждат все още неспособни да се движат за кратък период от време. Това е така, защото двата парализиращи хормона не са били изключени. 

Сънна парализа

Много от точките тук са научни и може да ви е трудно да ги разберете, но това ще ви накара да осъзнаете колко сложен е сънят. Той наистина е от жизненоважно значение за цялостното ви здраве и за общото благосъстояние. Жалко е, че много хора го приемат за даденост. Надяваме се с тази статия да сме ви помогнали да осъзнаете колко важен е сънят, а за да подобрите качеството на съня си е добре да обърнете и специално внимание на продуктите си за сън. Ние от онлайн магазин за матраци и аксесоари за сън Mattro.net, ви предлагаме богат асортимент от качествени продукти, които ще ви доставим напълно безплатно в цялата страна.