Навици за спокоен сън

Полезни навици, с които ще подобрите съня си

Ако си създадете подходящи навици преди лягане, то това ще ви помогне да заспивате по-бързо и значително ще подобри качеството на вашия сън. Предлагаме ви да опитате следните трикове за по-спокойни нощи:

►►Разгледайте матраци с намаление до - 79%

Гореща вана/душ

Температурата на човешкото тяло спада постепенно през нощта, като започва 2 часа преди заспиване и достига до най-ниското си ниво около 4 – 5 часа сутринта. Това е установено при проучване в болница Cornell Medical Center в Ню Йорк през 1997г. Ако вземете топъл душ или вана преди да си легнете, бързо покачвате температурата на тялото си и това Ви помага да се унесете. Joyce Walsleben, доц. д-р от Нюйоркския университет по медицина съветва да се се потопите във ваната за 20-тина минути няколко часа преди лягане. Ако се повиши рязко температурата на тялото с градус-два преди лягане, е по-вероятно да ви предразположи към дълбок сън. Душът е по-малко ефективен, но също може да помогне.

Гореща вана преди сън

Светлината

Късно вечерта телата ни освобождават хормона мелатонин, който ни прави сънливи, но само ако е провокиран от околната среда. Производството му се влияе от информацията за светлина и мрак, която се приема чрез ретината на очите. Сигналът е част от системата, която регулира денонощния цикъл. Препоръчва се около 21-22:00 часа да намалите осветлението в стаята, в която сте, за да подготвите организма си за сън.

Кофеин

Ако пропуснете обичайната си чаша кафе, дори да е в ранния следобед, това ще ви помогне да заспите по-бързо, тъй като кофеинът е известен стимулант. Заради това д-р Walsleben препоръчва на хората с проблеми със съня да пият напитки съдържащи кофеин най-късно до обяд. Никотинът също е стимулант и вместо цигарата преди лягане да ви отпусне, тя ще ускори сърдечният ритъм и ще държи мозъка ви нащрек.

Храни и напитки

Ако се нахраните доста обилно преди лягане, ще натоварите храносмилателната си система и няма да може да заспите, или сънят ви ще е доста неспокоен. Ако консумирате люта храна или алкохол, също ще попречете на организма си да си отпочине. Това важи и ако приемате големи количества течности преди лягане. Лекарите съветват да се придържате към вечерно меню в малки количества и от по-лека храна.

Късно хранене

Дрехи

Може да помогнете на тялото си да разпознае, че е настъпило време за лягане, като изберете рутинни действия, които да следвате всяка вечер. Облечете си чиста, удобна и мека пижама, която да сигнализира на тялото ви, че е време за сън. Измийте зъбите, разрешете косата, направете си маска за лице или нанесете крем преди лягане. Тези повтарящи се действия ще ви направят сънливи и ще подготвят организма ви.

Чорапи

Ако са ви студени краката, особено през зимните нощи, това ще бъде една от причините да се въртите неспокойно в леглото. Затоплянето на краката ви с мек чифт чорапи ще подобри кръвообращението и ще ви помогне да заспите, съветва Phyllis Zee, професор в Northwestern University's Feinberg School of Medicine.

Тренировки

През 2013г. от the National Sleep Foundation провеждат изследване, след което установяват, че редовните упражнения спомагат за по-качествения сън. Ако добавите няколко минути физическа активност на ден ще подобрите почивката си.

Физическа активност

Препускащи мисли

Ако имате проблеми, които тревожат ума ви, хубаво е преди лягане да ги обмислите добре и да си изградите план, чрез който да се справите с тях на следващият ден или в близките дни. Това ще помогне на съзнанието ви да се отпусне за необходимата почивка.

Ароматерапия

Малко проучване през 2005г. открива, че ако помиришете успокояващ аромат преди лягане, то със сигурност ще спите по-добре. А проучване от 2008г. доказва, че ароматът на лавандула улеснява отпускането на нервната система и ви предразполага към качествен и спокоен сън.

►►Разгледайте матрак Lavender Memory с аромат на лавандула и неговите цени

Йога

Йогата и медитацията са мощни инструменти, които ще успокоят ума и отпуснат тялото ви. Те ще ви помогнат да регулирате дишането си, да нормализирате кръвното си налягане и да подобрите кръвообращението си.