10 съвета за сън без хъркане

Въпреки че не е заплаха за здравето, хъркането може да бъде особено тревожно за този, който споделя една и съща спалня с вас. Не бързайте да се отчайвате, защото има решение за този досаден проблем. Всъщност има 10 трика, които могат да ви отърват от кошмарното хъркане.

Хъркане - съвети

Мед преди лягане

Медът се смята за натурален мехлем за рани и наранявания, и има лечебни свойства, които са оценени от хората още преди хиляди години. Някои хора вярват, че медът подобрява дишането и действа като смазка в гърлото, като по този начин предотвратява хъркането. Прибавете малко мед в чая си преди да заспите, за да се насладите на тих сън.

Назални ленти

Специалните ленти за нос ви позволяват да дишате по-добре, облекчавайки синусите. Назалните ленти спомагат отварянето на носната преграда и съответно дишането през носа става по-лесно. Повечето хора хъркат, защото дишат през устата, само заради запушен нос. Не очаквайте обаче чудеса.

Сменете възглавницата и матрака

Хъркането е в следствие на блогиране на въздушния поток. За да се създаде по-добро преминаване на въздуха, някои добавят допълнителна възглавница или сменят възглавницата с по-висока, за да стои главата по-нагоре. Възможно е причината за хъркането ви, да е свързана и с неудобен или неподходящ матрак, така че сменете го! Потърсете здравословни продукти за сън, които да са специално третирани антиалергично и антибактериално. Сменяйте спалното бельо поне веднъж седмично, за да предотвратите алергии или дразнене на лигавицата на носа.

►► Разгледайте удобни матраци с 80% по-ниска цена

Съвети против хъркане - смяна на възглавница и матрак

Използвайте овлажнител за въздух

Регулирайте температурата във вашата спалня. Хората са склонни да хъркат заради запушен нос или заради усещане за сухота в гърлото. Климатиците изсушават въздуха, затова ви съветваме да използвате специалните овлажнители за въздух, които се продават - те ще ви позволят да дишате по-добре. Тъй като хъркането е вид вибрация на устата и гърлото, поддържайки тези зони хидратирани (нещо, което овлажнителят прави), ще дишате по-добре и ще елиминирате хъркането. Ако използвате радиатор или парно през зимата, поставете чаша или купа с вода, за да увеличите нивата на влажност в помещението.

Намалете или по-добре направо откажете пушенето

Пушенето и хъркането са свързани помежду си. Спирането на цигарите не само ще ви помогне да се справите с хъркането, но и ще намали значително риска от развитието на сериозни здравословни проблеми с белия дроб или възпаления на дихателните пътища.

Не консумирайте алкохол и не яжте 3-4 часа преди лягане

Алкохолът предизвиква отпускане на мускулите на врата и по този начин нарушава правилното дишане. Всяко запушване на дихателните пътища означава повече хъркане. Храненето непосредствено преди лягане пък намалява притока на кислород, което също допринася за хъркането по време на сън. Също така внимавайте каква храна консумирате и избягвайте пикантните и тежки храни.

Съвети против хъркане - хранене

Почистете носа

Уверете се, че преди да заспите сте почистили добре носа си. Може да използвате специално предназначени за целта спрейове или серуми от морска вода.

Отслабнете

Една от причините, поради която хората хъркат, е наднорменото тегло. Изследванията показват, че хората с наднормено тегло хъркат повече, защото теглото допринася за стеснението на носните проходи, което пък затруднява дишането. Така че тичайте бързо към фитнес залата и започнете диета още сега!

Съвети против хъркане - трениране

Тенис топка?

Старайте се да спите настрани, а не по гръб. Ако това е трудна задача за вас и имате нужда някой да ви напомни да промените позата за сън, тенис топката може и да успее. Поставете една на гърба си, за да не ви позволява да спите по гръб. И все пак, не разчитайте особено на този трик, защото тази практика не гарантира да ви избави изцяло от хъркането.

Съвети против хъркане - лекарска помощ

Потърсете лекарска помощ

Ако все пак нашите съвети не ви помогнат в борбата с хъркането, най-добре е да се консултирате със специалист, защото може да се окаже, че имате здравословен проблем.