5 начина за лесно заспиване

5 неща, които може да направите, за да заспите по-лесно

Ако имате проблем с лесното заспиване, ви предлагаме 5 неща, които може да направите, за да ускорите процеса. Може да откриете, че едно от тези неща или всички, допринасят за проблемното заспиване - от температурата до електронните устройства и от храненето до некомфортния матрак. Малките промени, понякога, могат да доведат до големи резултати и да получите по-дълъг сън, а всички знаем колко е важно това, за да сме си починали добре през нощта.

1. Намерете комфортна температура

Дори и да е трудно понякога да промените температурата в помещението, имайте предвид, че това може да улесни заспиването. Ако делите спалнята си с други хора, в повечето случаи е трудно да постигнете желана температура за всички, но по-ниската температура, след което използването на одеяло за завивка, може да ви помогне да се чувствате по-комфортно и уютно и да заспите по-рано.

Без телефони преди сън

2. Оставете електронните устройства настрана

Едно от най-лошите неща, които може да направите, когато целите бързо заспиване, е да вземете телефона си или електронните си устройства в леглото. Някои хора толкова са свикнали да гледат нещо преди лягане, че е почти невъзможно да заспят без да гледат телевизия или в телефона си. Въпреки това, прекратяването на тези навици може да ви предостави доста по-добро качество на съня, както и да подпомогне заспиването по-бързо.

3. Избягвайте яденето късно вечер

Ако вечеряте късно или хапнете нещо набързо, след което не може да заспите лесно, основната причина е късното хранене. Много хора хапват късно, дори и след вечеря, в резултат на скука или безпокойство за следващия ден, така че е добре да помислите, ако и вие правите така, дали няма някаква конкретна причина за това. Ако си лягате обикновено към 23 часа е най-добре да вечеряте не по-късно от 20 часа. Това ще позволи на стомаха ви да се успокои и ще ви осигури по-спокоен сън.

Техники за релакс между ума и тялото

4. Техника за релаксация между ума и тялото

Използвайте този тип техника, за да помогнете на тялото си да се освободи от стреса и напрежението, за да може да се отпуснете и да ускорите заспиването. Докато се концентрирате върху различни области и мускулни групи на тялото, вие ги напрягате, след което трябва да ги отпуснете. Започнете от краката си и продължете нагоре по мускулните групи на тялото си, докато стигнете до върха на главата си. Напрегнете и отпуснете всяка група. Правете това всяка вечер, за да отпочинете и да освободите напрежението.

5. Проверете на какъв матрак спите

Матрак, който е прекалено твърд или твърде мек за тялото ви, със сигурност ще попречи да заспите бързо. Препоръчително е да сменяте матрака си поне на всеки 10 години, но също така трябва да сте сигурни, че спите на матрак с правилна твърдост.

Пробвайте матраци с различна твърдост

Когато купувате нов матрак, отделете време и изпробвайте различни нива на твърдост, за да намерите това, което е подходящо за вас. Ще се учудите каква положителна промяна ще усетите в качеството на съня си със смяната на неудобния матрак. Ако имате някакви проблеми с гърба, врата или раменете, говорете с Вашия лекар, за да разберете дали може да даде по-специфични препоръки. В повечето случаи, за този тип проблеми се препоръчват ортопедични матраци, характерни с по-висока степен на твърдост, но има и изключения.