Полезни съвети за добрия сън и как да изберем нашия матрак

Удобния матрак е важен за добрият сън

След тежкия и напрегнат ден, в който тичаме по задачи, работим, грижим се за близките, и малко или много, се натоварваме физически и психически, всеки мечтае да се сгуши в удобното легло и да се пренесе в страната на сънищата. Доказано е, че наспиването е от изключителна важност не само за да се чувстваме добре, а и за подобряване на паметта, концентрацията и общата работоспособност на тялото и ума. Обратно - безсънието води до раздразнение и дискомфорт, нежелание за работа и комуникация, и дори води до депресивни състония. Ето защо е от изключителна важност всяка нощ да взимаме максимално от полагащата ни се почивка за ума и тялото. Но как да го постигнем? Безспорно на всеки се е случвало да се запъти към леглото с огромно нетърпение, но веднъж легнал, да не може да заспи дълго време. Защо се случва така и как да го избегнем? 

Ортопедичен и анатомичен матрак

►► Разгледайте матраци с намаление до -75%

Как да си осигурим здравословен сън?

Едно от най-важните условия за перфектна отмора е правилната температура в спалното помещение. Вероятно на всеки се е случвало да не може да заспи, защото му е прекалено топло. Всъщност, горещината не влияе толкова на бързината на заспиването, колкото на самото качество на съня.Затова стаята, която използваме за спалня, е хубаво да бъде с температура олколо 16 - 18 градуса, с приток на пресен въздух и не голяма влажност. За да достигнете перфектната температура за сън, може да отоплявате стаята с уред, с чиято помощ сами да установите оптималната температура. Такива уреди са климатиците. Друг начин за регулиране на топлината по време на сън, е да не извършвате физически дейности, преди заспиване. Така собствената температура на тялото ще бъде естествената, а и пулсът ви няма да е повишен. Не на последно място, ако предните два начина не помагат, индустрията за производство на продукти за сън е толкова напреднала, че предлага матраци и възглавници с охлаждащ ефект. Най-често в състава им се добавя охлаждаща гел пяна, която само регулира температурата, за да подпомогне качествената почивка. Освен това, преди да решим да се възползваме от всекидневната порция сън, не се препоръчват тежки храни, газирани напитки, употребата на кафе и алкохол. Едно от най-важните неща за добрия сън е да се изгради режим, да се извършват едни и същи дейности преди лягане, за да знае организма ни кога точно е време за сън. Хубаво е също, да се ляга и става по едно и също време, което отново е обвързано с навика на организма. Спазвайки тези съвети, всеки от вас ще си осигури непробуден и спокоен сън, което би подобрило здравословното състояние и оптимизирало деня ни.

Избор на правилния матрак 

Най-важното правило за добър сън си остава правилния избор на матрака. За да се отпуснат напълно мускулите и ставите, да се избавят от натрупаното напрежение, наистина е нужно да ви е удобно. В противен случай, всички знаем, че се събуждаме с болки и схващания, които ни тормозят през целия ден. Навярно всички сте чували понятията ортопедичност и анатомичност на матрака. Но знаете ли какво означават? Ортопедичният матрак е онзи, които кара тялото ви да заеме най-здравословната позиция, особено гърба и кръста. Този вид матраци са подходящи, ако страдате от гръбначни проблеми, или изпитвате болки в тези области. Ако обаче желаете матракът да ви обгръща и да спите като в облак, то вашият матрак е анатомичен. Що се отнася до ядрото, материалите са по ваш личен избор. Все пак, обърнете внимание на дамаската и нейната обработка - тя трябва да бъде от естествени материали, или поне да има антибактериална обработка, особено ако страдате от алергии или имате чувствителна кожа.

За да сте сигурни, че ще се избавите от алергичните реакции, заложете на матрак с канелена пяна в ядрото или на твкъв, с дамаска Алое Вера или сребърни нишки. Ако страдате от безсъние, изберете матрак с лавандулов аромат, който има успокояващо действие върху организма. На пазара има много богато разнообразие от модели, така че всеки от нас да избере най-подходящия за себе си и да си осигури мечтания сън. Ако все още имате колебания, относно най-подходящият матрак за вас, нашите консултанти от mattro.net с радост ще ви съдействат!