Съвети за сън, които не трябва да следвате

Всеки има идеи как да постигне добър сън, но някои от тях съвсем спокойно може да игнорирате. Когато става въпрос за съвет относно това как да постигнем най-добрия сън, някои от нещата, които сме чели онлайн, в действителност няма да ви помогнат да спите спокойно. Попитахме някои експерти за най-лошите съвети, които са чували и които трябва да бъдат игнорирани. В тази статия ще ви покажем някои от най-прочутите.

►► Вижте правила за добър сън, които да следвате

Лоши съвети за сън

Просто кажете не на лошите съвети за сън!

1. Изхабете излишната енергия, като правите упражнения точно преди лягане. 

Въпреки че може да има някаква логика, това всъщност не е вярно. Упражненията са страхотно нещо и може да се правят вечер, като те наистина могат да ви помогнат да спите по-добре. Но, точно както и яденето вечер, трябва да се направят навреме. Докато си легнете, вече трябва да сте преминали през тренировката и да се отдадете на заслужена почивка. С други думи, не е препоръчително да си лягате веднага след тренировка.

2. Проблеми със съня? Вземете хапче. 

Може би звучи изкушаващо да стигнете до хапче за сън, за да получите почивката, която заслужавате. Бързо и лесно решение е, нали? Но не е добра идея, според специалистите. Има дългосрочни проблеми със зависимостта и много потребители изпитват сутрешно замайване, което може да повлияе на двигателните ви умения и способността ви да шофирате.

Приспивателни хапчета

3. Легнете си рано, за да получите добър сън. 

Някои експерти твърдят, че трябва да си легнете рано, за да може да си починете добре. Но ако това противоречи на това, на което тялото ви е свикнало, то по-добре не го правете. Ранното лягане може наистина да е много полезно, когато се чувствате уморени. Това, което обаче трябва да избегнете е дългото въртене в леглото. Ключът е да не насилвате тялото си да прави нещо, за което още не е готово. Опитайте се да се придържате към предварително определено време за лягане.

4. Алкохол преди сън. 

Пиенето на алкохолна напитка преди лягане може да звучи сякаш има смисъл, тъй като действа като средство за облекчаване на напрежението и леко успокоява. Но няма да работи. Въпреки, че може да заспите по-бързо, ефектите и продължават и през нощта и нарушават съня ви. Алкохолът може да предизвика по-лек сън и съответно да се будите по-често през нощта. 

Алкохол преди лягане

5. Трябва да имате определени часове сън. 

Един от митовете, които често се пишат е, че има правилен и неправилен модел за сън. Това включва идеи за това колко часа сън човек има нужда или колко време трябва да се спи. В действителност, нуждите от сън са много индивидуализирани и зависими от множество фактори. Всеки подход към съня изисква персонализация. Разумният брой часове за сън в 24-часов период няма да бъде един и същ за двама души.

►► Вижте от колко сън се нуждаете, според възрастта

6. Гледайте телевизия, докато заспите. 

Гледането на любимо предаване или сериал преди лягане може да изглежда комфортно, но всъщност нарушава съня ви. Дори след като изключите телевизора, всички тези светлинни индикатори са като малки лазери, които горят през клепачите ви и пречат да заспите спокойно. Затова, е най-добре да оставите телевизора в друга стая и да запазите спалнята само за сън.

Телевизия преди сън

7. Вземете студен душ. 

Причината за това е, че ще намалите телесната температура, което е полезно за съня ви. Но това всъщност освен, че е доста неприятно, е и шокиращо за тялото ви. По-добрият вариант е топлата баня. Това определено е по-успокояващият избор. 

8. Спете голи.

Само 17% от хората се чувстват добре, когато спят голи. Ако вие сте от тази група, то определено ще спите добре. Ако пък това не е вашето нещо, едва ли ще се почувствате добре, затова е по-добре да спите с пижамата си. 

За да имате здрав и дълбок сън, най-важното е да се придържате към това, което ви кара да се чувствате най-добре.