Болките в гърба и справянето с тях

Ако страдате от хронична болка е логично да сте пробвали повечето методи за облекчаване на проблема. Може да се опитате да достигнете до по-поносимо ниво на проблема. При подобряване на качеството на съня, може да се подобри и изпитваната болката. Човек с такъв проблем заспива по-трудно и по-трудно остава в състояние на сън. Болката и липсата на достатъчно сън, могат да допринесат за появата на депресия, инсомния, стрес или състояния близки до депресията. Емоционална реакция при хронична болка е очаквана. Много хора мислят, че ако болката изчезне и емоционалното им състояние ще се подобри. Но това не винаги е така.

Хронични болки

 

Сънят е много важна част от ежедневието на човека. Той ни позволява да починем и да съберем сили за следващият ден. При постоянна болка в гърба се нарушава цикълът – сън – бодърстване и така се появяват много други проблеми, които се задълбочават с времето. Това е причина да се замислим на какво спим! Сред изобилието от легла и матраци, кой е най-подходящият за вас? Леглото е конструкция, която държи матрака на разстояние от пода. Желателно e да е по-високо, за да сме по-далече от пода и така да подобрим хигиената на сън. След като изберем леглото, идва изборът на матрак, тук търсенето става по-трудно. Има много фирми предлагащи различни модели, изработени от най-разнообразни материали. Важно е матракът да е ортопедичен, при хора с болки в кръста и гърба. Също така е много важно матракът да е съобразен с индивидуалните ви предпочитания. Дали да е по-мек или по-твърд, дали да е с пружини или без, всичко е добавено за ваше удобство. Дори и най-ортопедичният модел няма да помогне за болките, ако е неудобен!

►►Разгледайте матраци с намаление до - 60%

Правилен матрак

Условия, които могат да помогнат за качественият сън са ритуалите преди да заспите. Има много ритуали, които човек извършва преди да си легне. Ако те бъдат спестени могат да нарушат и спокойният сън. При силна болка хората са склонни да пропускат някои от ритуалите или дори да следват противопоказни, като не осъзнават какво си причиняват. Това са навици свързани с различни вариации на времето за заспиване или за събуждане, дрямка през деня, занимания със стресови дейности преди сън (финанси), прекарване на деня в леглото и много други.

Правилните навици са:

Да не си лягате, освен ако не ви се спи. Занимаването с различни дейности, като слушане на музика или четене на книга, могат да ви помогнат да заспите, ако е дошло време за сън, а не ви се спи. Гледането на телевизия не се препоръчва, поради опасността да ви разсее или разсъни.

Лягане

Важно е да не се опитвате с часове да заспите. Ако не успеете да заспите за 20 – 30 минути по-добре станете от леглото. Ако останете в леглото си създавате допълнително стрес. Трябва да тренирате мозъка си да свързва леглото с място, на което човек се отпуска и релаксира. Добре е преди сън да се занимавате с отпускащи дейности, като взимането на топъл душ, четене или слушане на музика. Придържайте се към едно и също разписание, за постигане на по-добър цикъл на съня. Това означава да си лягате по едно и също време всяка вечер и да се будите в еднакво време на деня. Това постоянство, дори и в почивните дни, ще ви осигури по-качествен сън. Мозъкът ви ще регистрира времето за сън, или времето да бъдете будни. Ако нарушавате разписанието с късно лягане и доспиване до обяд ще попаднете в модел, който ще ви притеснява все повече с времето.

Изградете режим

Техника на дълбоко дишане. Тази техника е изцяло за отпускане на тялото и релаксация. Ако всичко това не помогне, може да се опитате да релаксирате с тази техника:

  • Легнете удобно по гръб, изпънете краката и леко ги раздалечете. Отпуснете ръцете до тялото, така че да не го докосват и затворете очи.
  • Съсредоточете се над дишането си. Може да поставите ръка на частта от тялото, която се вдига най-много при вдишване и спада най–ниско при издишване. Обърнете внимание къде точно е това място.
  • Сега може да преместите ръце на корема, но не спирайте да се фокусирате над дишането. В този етап от упражнението трябва да се опитате дишайки въздухът да се събира най–много в коремът.
  • Дишайте през носа по време на упражнението.
  • Ако изпитвате трудности да дишате и с корема, може да поставите ръка там и да приложите лек натиск. Това ще ви помогне да се фокусирате, като се опитвате да вдигате ръката си с корема при вдишване.
  • Този метод на дишане за 5 – 10 мин. на вечер, може да успокои тялото и да помогне на релаксацията.