Видове материали за матраци

На пазара може да откриете два вида матраци - матраци с пружини и матраци без пружини. Матраците с пружини са всъщност традиционните матраци, които са познати вече повече от 50 години и дори и в наши дни доминират на пазара. Другият вид матраци не съдържат пружини, а са изработени от различни видове пяна. Тяхната поява на пазара води началото си с появата на нов вид материали, които осигуряват правилна позиция на тялото. Нека разгледаме различните материали поотделно.

Предимства на материалите за матраци

Матраци с пружини

Не е случайно, че именно моделите с пружини държат по-голямата част от пазара, нито пък е изненадващо, ще най-големите световни фирми за производство на матраци залагат точно на такива модели. Матраците с пружини са предпочитани, защото доказано имат способността да осигуряват добра поддръжка на гръбначния стълб, а в комбинация с други подходящи материали обгръщат тялото, така че напрежението, упражнявано в различните точки да е равномерно. Съществуват два вида матраци с пружини - класически бонел пружини и покет пружини. 

Матраци с бонел пружини

Матраци с бонел пружини

Този вид пружини всъщност са свързани спираловидно пружини от тел с различен диаметър. Повечето от тях са подсилени допълнително. Твърдостта на матрак с такъв тип пружини зависи от дебелината и плътността на използваната тел. Под самите пружини и над тях се поставят и други изолиращи материали като вата (памучна, вълнена или полиестерна, нетъкан текстил или слой пяна. Различните комбинации от материали и техните качества определят степента на анатомичност и ортопедичност на матрака. Този тип пружини са идеални за хора, които търсят евтин вариант и предпочитат средна твърдост.

Предимства на бонел пружините

1. Този вид матраци се предлагат на ниска цена в сравнение с други модели на пазара.

2. Поради своята степен на твърдост предлагат подкрепа на гръбначния стълб, дори при хора с наднормено тегло.

3. Пружините осигуряват добра проветривост и хигиена във вътрешността на ядрото.

►►Разгледайте всички модели матраци с Бонел пружини и техните цени

Матраци с покет пружини

Pocket пружините за разлика от bonnell пружините не са съединени, а са пакетирани в отделни джобчета, от където всъщност идва и наименованието им. Те са по-малки и по-меки в сравнение с класическия вид пружини и осигуряват повече на брой опорни точки. Колкото повече опорни точки предлага матракът, толкова по-комфортно е усещането за спящия, а движенията му са независими от тези на другия партньор. Над покет пружините и под тях са разположени различни материали - латекс, мемори пяна, полиуретан, които спомагат отпускането на мускулатурата. Комбинацията от покет пружини с латекс или memory пяна е характерна за матраци от по-висок клас, но доказано е най-комфортната и предпочитана комбинация за сън. Матраци с такава пружинна система са подходящи за хора, които обичат комфорта и търсят среден или висок клас матраци. Също така са идеално решение за двойки с разлика в теглото. 

Матраци с покет пружини - предимства

Предимства на покет пружините

1. Този вид система е изключително гъвкава и реагира спрямо напрежението, което тялото оказва, за да осигури подходяща опора.

2. По-издръжливи са от бонел пружините

3. Независими движения на всеки от партньорите по време на сън

►►Разгледайте всички модели матраци с покет пружини и техните цени

Матраци без пружини

Матраците без пружини също са няколко вида - матраци с мемори пяна, матраци с латекс и матраци от полиуретанова пяна. Може да ги откриете в различни комбинации и с различни височини. Обикновено полиуретановата пяна е по-достъпният като цена вариант, мемори пяната е по-комфортно и иновативно предложение, а латексът е изключително хигиеничен и здравословен материал. 

Матраци с мемори пяна

Предимства на мемори пяната

Мемори пяната е материал, разработен от НАСА през далечната 1966 година, за да подсигури сигурността на самолетите. Този вид термочувствителна пяна се състои от милиарди високоеластични клетки, които реагират на температурата на тялото ви. Основните й характеристики са, че в сравнение с останалите видове пяна възвръща формата си по-бавно и е пряко повлияна от телесната температура и температурата на околната среда. Поради този факт е наречена и memory foam - пяна, запомняща извивките на тялото. Има мемори пяна с различни качества и плътност. Обикновено страната на матрака с мемори пяна се предпочита през зимния сезон, въпреки че напоследък се наблюдава и нова тенденция - мемори пяна с охлаждащ ефект, която се използва през лятото. Този вид ново поколение memory пяна гарантира лека прохлада през горещите летни нощи. 

Предимства на мемори пяната

1. Кара тялото да се отпусне максимално, има релаксиращ ефект и подобрява кръвообръщението

2. Структурата е проветрива

►► Разгледайте всички модели матраци с Мемори пяна и техните цени

Латексови матраци

Има различни дефиниции за материала латекс. Най-просто казано това е материал, който се придобива от каучукови дървета. Този вид пяна се отличава с изключителна еластичност и устойчивост на деформации. Най-често латексът е в комбинация с кокос, който абсорбира излишната влага и предотвратява развитието на мухъл и акари. Въпреки че може да намерите 100% естествен латекс, повечето от предлаганите латексови матраци на пазара съдържат синтетичен и межди 10 и 20% естествен латекс. Латексовите матраци са подходящи за хора с алергии или астма, както и за всички онези, които търсят по-здравословни продукти за сън.

Предимства на латексовите матраци

1. Латексът е дишащ материал, който е изключително издръжлив.

2. Лесно променя формата си и се напасва спрямо тялото и теглото на спящия.

3. Подходящ е за всеки сезон.

►►Разгледайте всички модели латексови матраци и техните цени

ЛАтексови матраци - предимства

►►Разгледайте всички модели матраци с полиуретанова пяна и техните цени

Матраци от полиуретанова пяна/дунапрен

Матраците от полиуретанова пяна също доминират на пазара и се отличават с ниски цени. Полиуретановата пяна може да има различна плътност и твърдост, което определя и твърдостта на даден матрак. По-плътната пяна предлага по-високо качество и по-голяма издръжливост на материала. Този вид матраци предлагат висока степен на ортопедичност и поддържат в правилна и комфортна позиция тялото. Особено подходящи са за малки деца, тъй като за тях е важно гръбначният стълб да бъде в правилна поза, което гарантира и правилното му бъдещо развитие. Освен това структурата на пяната е отворена, дишаща и проветрива. Това гарантира отсъствие на акари, влага, мухъл и бактерии. Ако търсите повече комфорт или сте почитател на мемори пяната може да изберете матрак с ядро от полиуретанова пяна с добавен слой мемори пяна например. Ако страдате от болки в гърба и кръста или търсите масажиращ ефект, подходящи за вас са матраците с профилирана полиуретанова пяна. Така ще осигурите на тялото си релаксация и пълно отпускане на мускулите, а болките сутрин ще останат в миналото.

Матраци с полиуретанова пяна

Предимства на матраците от полиуретанова пяна

1. Дишаща структура

2. Сравнително дълъг живот

3. Предлагат ортопедична опора

Производителите на матраци предлагат наистина голямо разнообразие от размери, комбинации, материали и цени, благодарение на които всеки може да открие своя матрак.