Пране на дивани

Пране на дивани

Диваните са едни от любимите ни мебели, които ни позволяват да се отпуснем и отпочинем напълно. Понякога обаче се случва да бъдат изцапани или замърсени от интензивно използване. Поради високите цени от фирмите за пране на дивани, първо може да се опитате да го почистите с домашни средства. Ако замърсяването на дивана не е дълбоко, то може лесно да го почистите.

Ако дивана ви разполага със свалящи се калъфи, е необходимо просто да ги свалите и изперете в домашни условия. Необходимо е да съобразите материала от който са изработени, както и препаратите, които ще използвате, за да ги запазите максимално в първоначалният им вид.

Ако по дивана ви има петна от разлят сок, кафе или други напитки може да използвате готови препарати, които са предназначени за тази употреба.

Пране на дивани с домашни средства

Премахване на петна от дивана с домашни средства:

Ако сте решили да опитате, да почистите дивана с домашни средства е необходимо отново да съобразите материята на дивана, тъй като някои от продуктите могат да причинят избеляване на текстила. Обикновено за текстилните материи се препоръчва да смесите малко оцет с чаша вода и препарат за измиване на съдове. След като сте смесили продуктите е добре да ги изсипете в пулверизатор и да напръскате петното, след това избършете със суха кърпа.

Как да подсушим дивана?

Подсушаването на дивана след почистване е задължително. С помощта на мека, суха кърпа може да подсушите мокрите места. Ако пък все още е влажна дамаската може да използвате и уред, който да издухва въздух, като например сешоар. Имайте в предвид, че прекомерната влага може да причини появата на мухъл във вътрешността на дивана.

Пране на кожени дивани

При диваните от естествени материали са необходими по-специфични грижи, за това е добре да бъдете запознати много добре с материалите от които е изработен. Прекаленото изсушаване на кожата не е препоръчително, а прекаленото намокряне може да доведе до появата на неприятна миризма и мухъл. Необходимо да намерите баланс. Препоръчително е колкото се може по-често да обезпрашавате дивана, защото натрупването на прах по него може да увреди материята. С помощта на мека микрофибърна кърпа може да забършете дивана и така да премахнете праха от него. Ако все пак не желаете да рискувате, то може да закупите подходящ препарат за почистване на кожени мебели.