Ползите от качествения сън

Как се чувстваш когато се събуждаш, казва много за съня, който си имал и за това колко ще бъдеш активен през идния ден. Даваме ви 10 причини защо трябва да спим добре, и как това ще ни помогне да имаме по-успешен и ползотворен ден!

Ползи от добрия сън

1. Ще имаш по-добра фигура

Поддържането на добра форма може да бъде лесна задача, ако се наспивате добре. Според учените от университета Упсала в Швеция, недостигът на сън може да ви донесе няколко допълнителни килограма и да забави метаболизма ви. Учените предлагат да се наспивате добре на подходящ матрак, ако искате да избегнете повишаване на теглото си.

►► Разгледайте удобни матраци с намаление до -80%

2. За по-добра концентрация 

Всички ние сме се събуждали след добър сън с готовност да покорим света. Но, проучване в Австрия показва, че двама от всеки трима не успява да се наспи добре и оценя своя сън от много лош до ужасен. Това води до трудно концентриране във всекидневните задачи и лесно разсейване. Според проучване на пазарен канал QVC, повече от половината от нас ще имат проблеми да се концентрират, след като са спали зле. Липсата на сън и последвалата умора оказват влияние върху преценката на хората, решаването на проблемите и творчеството. Ако имате пълноценен сън, ще сте по-концентрирани, по-продуктивни, по-креативни и по-успешни през целия ден.

Подобряване на креативността

3. Ще имате добро настроение

Според проучването на QVC, почти две трети от хората обвиняват липсата на сън за лошото си настроение, когато се чувстват раздразнителни. След добър сън шансът да бъдем гневни е много по-малък.

4. Добрия сън ни прави по-привлекателни

Според британски медицински журнал, редовният и пълноценен сън ни кара да изглеждаме по-здрави и привлекателни за околните. Направен е експеримент с двадесет и трима души. Фотограф ги заснема след период, през който те имат недостиг на сън, и след такъв, през който са спали нормално по 8 часа. Снимките били показани на 60 души, които трябвало да разделят хората от снимките на – здрави и привлекателни, и на такива, които имат не здрав вид. Групата от снимки на хората след период на недоспиване на 100% била разграничена, като хората на тези снимки били посочени за не привлекателно изглеждащи. 

Качествен сън

5. Ще вземаме по-добри решения

Всички сме чували израза, че ако легнем и се наспим, на сутринта ще имаме решение на проблема. Учените са установили, че когато си легнем, обмисляйки даден казус, дори когато заспим, мозъкът ни все още търси решение на него. Дори да не се събудите с готов отговор, мозъкът ви се е подготвил да оцени проблема отново.

6. Ще имаме по-дълъг живот

Редовното недоспиване води до по-кратък живот. Причината за това, е че тялото ни се стресира, няма от къде да си набави необходимата енергия и това води до различни заболявания. Учените установяват, че хората, които спят под 6 часа на ден са застрашени много повече от ранна смърт, сравнено с техни връстници спящи по 7-8 часа в денонощието.

По-дълъг живот

7. Ще подобрим своята работоспособност

Когато спим повече, подобряваме дори своите атлетични способности. През 2008г. е направен експеримент с петима плувци. Те спяли по цели 10 часа на денонощие в продължение на 2 месеца. Всеки един от тях подобрил с много своята бързина и техника. Ако дори един ден в седмицата спим 10 часа, това би ни презаредило с енергия и ще ни помогне да се справяме по-добре с всекидневните си задачи.

8. Вероятността да се разболеете е по-малка

Недостигът на сън води до сриване на имунната система, което ни прави предразположени към различни болести и инфекции.

9. Ще подобрите паметта си

По време на дълбокия сън REM, мозъкът ни обработва всичките ни преживявания и емоции от изминалия ден, а този процес е изключително важен за формирането на паметта. Британско списание прави тест за памет, в който участват различни хора. Голяма част от тях признават, че спят под 6 часа, а други по около 8. Хората, които са системно недоспали се оказали със значително по-лоша памет от тези, които имат здравословен сън.

►► Вижте повече информация за фазите на съня

Сънят подобрява отношенията с половинката

10. Ще имаш по-добър сексуален живот

Според проучване през 2010г. в Сънят в Америка, колкото по-добре си се наспал и си отпочинал, толкова по-пълноценен сексуален живот ще имаш. 20%-30% от мъжете и жените в Америка признават, че техните семеен и сексуален живот са били засегнати, в следствие на лош сън.

Сънят е здраве, не се лишавайте от него. За качеството на съня, матракът е от огромно значение. Ако вашето легло не ви доставя нужния комфорт и заслужено удобство, потърсете подходящ и качествен матрак за вашата спалня от нашия онлайн магазин Mattro.net.