Каква е разликата между ортопедичност и анатомичност?

Често при търсенето на подходящ матрак, хората срещат термини, които не познават добре. Погрешно е например схващането, че за да притежава ортопедични свойства, матракът трябва задължително да е с твърдост от най-висока степен. Остаряло и невярно е и твърдението, че при болежки и проблеми с гърба, трябва задължително да се спи на твърд матрак. Какво точно означава терминът "ортопедичност" и защо е важно качество, което всеки матрак трябва да има?

Позиция на тяло - снимка

Какво представляват ортопедичните матраци?

При ортопедичен модел матрак, тялото се напасва спрямо формите на матрака и съответната опора, която осигурява той на цялото тяло. По този начин гръбначният стълб се поддържа в правилна и естествена форма, напрежение в мускулите не се образува, а напротив - създава се идеална предпоставка за оптимална отмора, за да се събудите тонизирани и отпочинали не само телом, но и духом. Ортопедични са пружинните модели матраци, но има и такива, изработени изцяло от пяна или латекс, които също предлагат ортопедична опора на тялото. Кокосовата вложка в един матрак също подпомага за осигуряването на добра опора за тялото. Има модели със зони на комфорт, предназначени за различните части на тялото. По този начин се осигурява подходяща опора, специфична за всяка зона - на главата, раменете, гърба, кръста, таза, бедрата, краката, дори и на глезените. Такива са например матраците, изработени от пенолатекс, чиято еластичност позволява лесната изработка на отделни зони на комфорт.

►► Разгледай ортопедичен матрак Еуфория Покет

матрак 7 зони на комфорт

Същност на анатомичните матраци

А какво представляват анатомичните матраци? Характерното при тях, е че самият матрак се нагажда според тялото, а не обратното, както е при ортопедичните. Анатомичният модел матрак създава на спящия такова усещане, сякаш потъва в меко, пухкаво облаче, гарантирайки пълното отпускане на мускулатурата и подобряване на кръвообращението. Това качество е характерно най-вече за непружинните модели матраци. Съществуват матраци, притежаващи и двете свойства. Това са пружинни модели матраци, които имат омекотяващ слой, който често е от мемори пяна. Терморегулиращите свойства на Memory пяната реагират на телесната топлина на спящия и по този начин се създава допълнително усещане на мекота, което гарантирано кара човек да се отпусне и да отпочине пълноценно. Ортопедичният матрак не е задължително с най-високо ниво на твърдост, така както и анатомичният не е най-мек.

►► Разгледай анатомичен матрак Lavender Duo Memory

Ортопедичен матрак с покет пружини

И пружинните, и непружинните матраци имат модели с различна твърдост, но тъй като всеки човек има индивидуално усещане и предпочитания, мекият модел при един може да се усеща като твърд при друг. Така че е изключително важно, преди покупката на матрака, той да се пробва на живо, за да се установи дали наистина е подходящият избор за вас.