Грешки при обзавеждането на спалнята?

  Обзавеждане на спалнята - грешки, които допускаме

Всеки от нас желае да има приветлив и уютен дом, който да предразполага към приятно прекарване на свободното време. Често обаче се фокусираме върху обзавеждането на дневната и кухнята, отколкото на помещение като спалнята без да се замислим, че всъщност това е стаята, предвидена за сън и почивка. Обзавеждането на спалня е може би най-важната част от обзавеждането на дома, защото това е най-интимното пространство в дома. Кои са най-честите грешки, които допускаме при обзавеждането на спалня и защо е важно да ги избягваме?

1. Спалня и легло - неправилен размер

Оказва се, че най-честата допускана грешка, когато обзавеждаме спалня е грешният размер. Много пъти преценката ни се оказва грешна, що се отнася до определяне на правилния размер спалня. Всеки желае колкото може по-голямо и комфортно легло, но нашият съвет е преди да купите първото легло, което ви хареса, да измерите какъв размер ще е най-удачен за големината на помещението.

2. Матрак - най-същественият елемент

Оказва се, че за повечето хора от най-съществено значение е самата спалня, но не и изборът на удобен матрак. Масово хората залагат на комплект легло с матрак, с цел спестяване на средства и време. Това обаче е голяма грешка, защото за добрия, пълноценен сън се грижи именно матракът, а нуждите на всеки са строго индивидуални. Така че ви съветваме горещо – избирайте матрак отделно от леглото!

3. Пространството в спалнята има значение

Честа грешка при обзавеждането на спалня е липсата на достатъчно пространство.  Липсата на място в спалнята е проблем, защото това допълнително натоварва съзнанието, а в спалнята е най-важно да е удобно и уютно. Съветваме ви да се ограничите откъм претрупването с прекалено много мебели. Заложете на най-необходимото – легло, гардероб, нощни шкафчета и евентуално скрин, ако мястото ви го позволява.

Грешки при обзавеждането на спалня - спални и легла

4. Кувертюра, допринасяща за цялостна визия

За завършения и уютен вид на всяка една спалня, ключова роля имат допълнителни детайли и аксесоари. Такива например са специално предназначени кувертюри или покривало за легло, чиято основна функция е да предпазват спалното бельо от прах и изцапване. Друга тяхна функция обаче е да придадат на спалното помещение повече стил и завършен вид.

Грешки при обзавеждането на спланя - кувертюри

5. Броят възглавници е важен

Разглеждайки различни идеи за спалня, ни се струва, че и при нас ще изглежда толкова добре. Понякога обаче това не е така. Често това се случва с декоративните възглавници върху леглото например. Съветваме ви да не прекалявате с тях, защото вместо уютна атмосфера може да получите обратния ефект. Поставете 4-5 максимум възглавници, които обаче да изглеждат добре и наистина да пасват на цялостната визия.