Митове и легенди за матраци - снимка

Митове и легенди за матраците

Изборът на матрак за дома е един от най-важните избори, които трябва да направите, ако искате да си осигурите комфорт и пълноценен сън. Затова е и важно, не само да слушате добре какви съвети ви дават продавач-консултантите в магазина, в който сте решили да си купите матраци за вкъщи, но и да изтриете от съзнанието си битуващите в момента митове и легенди за тях. В тази връзка, ние решихме да ви ги изброим нагледно, за да не се връзвате повече на всякакви грешни представи и подходи при избор на матраци.

Митове и легенди за матраците - жена

Ето кои са най-често срещаните митове и легенди за матраците, от които да се пазите:

1. Полезно е да се спи на твърди матраци

Да, полезно е, но това съвсем не означава, че трябва да спите единствено и само на твърд матрак и ако вашият матрак е по-мек, той няма да ви донесе нужния комфорт по време на почивка или сън. Напротив, има матраци, например добре познатите на пазара матраци Нани, които са изработени специално за хора с проблеми със съня, но те са ултра тънки и доста ефикасни.

2. Качествените матраци са скъпите матраци

И това не е вярно. На пазара има десетки марки и производители на матраци, които произвеждат изключително качествени стоки, но за сметка на високите цени. Така например, посочените по-горе матраци Нани, също, се разпознават като едни от най-добрите у нас, но цените им са напълно нормални и в рамките на разумното. Друг е въпросът, че ако решите да си купите най-евтиния матрак от магазина и той не е от виден производител, може и наистина да направите грешен избор.

►► Разгледайте матраци с до -79% намаление

Митове и легенди за матраците - спалня

3. Ако някой ни препоръча определени матраци, те задължително ще са много добри!

Това, че за някой ваш приятел дадени матраци са супер удобни и комфортни, не означава, че те ще свършат работа и на вас. Някои хора имат специални нужди от своето легло или матрак – например, поради факта, че имат заболяване, свързано с гръбнака или мускулатурата. За тях определена категория матраци ще са най-подходящи, но за вас те може и да се окажат доста неудобни, а в някои случаи дори и нездравословни.

4. Матраците нямат размери, те са стандартни!

Това също не е вярно. Не вярвайте на мита, че ако имате спалня, в който и да е магазин да отиде и какъвто и матрак да си изберете, той ще пасне на вашата спалня. Точно както различните легла си имат различни параметри, така и отделните матраци могат да се различат с няколко сантиметра – било то на ширина, дължина, или дори на дебелина. В тази връзка, преди да търсите матраци за дома, измерете отделните легла и се уверете, че ще купите това, което ще подхожда на тях като габарити.

Митове и легенди за матраците - размери

5. Инвестирайте повече пари, за да запазите матрака си за цял живот и да не се занимавате после с нови покупки

Естествено, качествени матраци, като матраци Нани например, са издръжливи във времето и ще ви свършат много повече работа за повече време от някой евтин матрак, но това не означава, че и те са вечни. Такова нещо като вечен матрак няма и рано или късно вие ще трябва да го смените. Въпрос на време е обаче кога: защото едни матраци се похабяват за десет години, а други –за една-две.