Защо твърдостта на матрака е важна?

Матракът с правилно ниво на твърдост осигурява подходяща опора и облекчава точките на натиск в тялото. Матраците, които са прекалено твърди или не са достатъчно твърди, могат да създадат голям дискомфорт на ставите, болки в гърба и раменете. Колко точно ще е мек или твърд матракът, зависи от това от какво е изграден той, както и общата му дебелина. Матраците, които са прекалено твърди за даден човек, може да предложат прекалено много опора на главата, врата и раменете и да предизвикат ненужна болка и натиск. От друга страна, ако матракът ви е прекалено мек за вас, може да не успее да ви осигури необходимата опора, и в резултат на това да се доведе до физически дискомфорт.

Мек или твърд матрак да изберем


Има и други фактори, които могат да определят степента на твърдост или мекота при един матрак. При матраците с пружини, габаритът (или дебелината) на стоманената намотка и други метални компоненти могат да повлияят на цялостната твърдост. При матраци, направени изцяло от пяна или латекс, твърдостта е свързана с измерване, известно като Отклонение, при оказан натиск. Моделите, които са с нисък рейтинг по ООН не са толкова твърди, а матраците с високи оценки на ООН са по-твърди. Благодарение на широкия спектър от предпочитания за твърдост, сред отделните клиенти, много производители предлагат модели с множество опции за твърдост. Освен това, някои матраци се предлагат с двойна или разделена твърдост, които предоставят две половини с различна твърдост. Тези модели са насочени към двойки с различни предпочитания за твърдост. Други модели имат различна твърдост от двете си страни и могат да се въртят по желание.

►►Разгледайте матраци на Magniflex с различна степен на твърдост

Матраци за двойки

Различни твърдости и позиция на сън

Теглото на тялото и позицията на сън са безспорно двата най-важни фактора за определяне на точната твърдост на матрака. Хората с по-ниско тегло, обикновено се чувстват по-добре на по-меки матраци. Ако матракът е прекалено твърд, те няма да почувстват облекчение. От друга страна, хората, които тежат повече, могат да изпитват неудобно потъване при матраци с ниска степен на твърдост. Позицията на съня също е ключова, тъй като определя кои части от тялото се нуждаят от по-голямо омекотяване и подкрепа. Хората, които спят по гръб, имат нужда от по-твърди матраци, които ще им предложат по-голяма подкрепа на гърба, за да се предотврати болка и дискомфорт. Хората, които обичат да спят настрани, имат уязвими точки на натиск на раменете и бедрата, а също така имат нужда от правилното изравняване на гръбначният стълб. Любителите на спането по корем, трябва да търсят по-твърди матраци, които да предотвратят неудобното потъване. Повечето лекари не препоръчват спането по корем поради високия риск от дискомфорт и натиск.

►►Виж как да избереш матрак, според позата си на сън

Пози за сън

Твърдост и матраци

Факторите за ефективност, свързани с твърдостта на матрака, включват следното:

  • Устойчивост - Матраците с ниска степен на твърдост са склонни да бъдат по-малко издръжливи. По-твърдите матраци имат по-дълга продължителност на живот.
  • Подтискане на болката - Матраците със средна степен на твърдост са склонни да облекчават болката и напрежението, тъй като те са предназначени да осигуряват баланс на комфорт и подкрепа. Моделите, които са прекалено твърди или меки, осигуряват по-малко облекчаване на болката.
  • Поддържане на матраците - Матраците с по-ниска степен на твърдост са по-тежки и трябва да се въртят по-често, отколкото матраците с по-висока твърдост.
  •  

Обръщане на матрака

Съвети за покупка

Много производители на матраци предоставят информация каква е твърдостта на техните модели. Ако тази информация все пак не е налична онлайн или не може да изпробвате матрака лично, е препоръчително да се свържете с отдела за обслужване на клиенти, за да попитате за нивото на твърдост на харесания от вас матрак.

Преди да закупите матрак, ето някои съображения, ориентирани към твърдостта, които трябва да направите:

 

Мек или твърд матрак?

 

  • Какъв е вашият бюджет? Въпреки, че цените зависят от бранда, модела и размера, в повечето случаи, матраците, които са с по-ниска твърдост са по-скъпи от тези с по-висока твърдост.
  • Какви са вашите килограми? Хората, които тежат по-малко от 130 килограма, обикновено се чувстват по-комфортно на меки или със средна степен на твърдост матраци, а тези, които тежат повече от 130 килограма, често предпочитат по-твърди матраци.
  • Каква е предпочитаната ви позиция за сън? Най-общо казано, хората, които обичат да спят настрани се чувстват по-комфортно на матраци с по-ниска степен на твърдост. Докато хората, които спят по корем или гръб предпочитат матраците с по-висока твърдост.
  • Имате ли болки в гърба или постоянен дискомфорт? Ако отговорът е да, може да се почувствате най-удобно на матраци със средна степен на твърдост.
  • Кои матраци са по-тежки? В повечето случаи, матраците, които са по-меки тежат повече, отколкото по-твърдите матраци. Трябва да имате предвид обаче, че тежестта на матрака също зависи от модела и размера. 

За да сравните различни марки матраци и модели с различни твърдости, може да посетите нашият онлайн магазин за спални аксесоари Mattro.net или да се свържете на посочените телефони и нашите консултанти с радост ще ви помогнат.