В какво се изявява добрият сън?

Един от най-жизненоважните и основни компоненти на нашия живот е сънят. Разнообразието от различните култури и обичаи по света, правят съня и навиците при сън уникални за всяка една страна. Като започнем от часовата разлика и стигнем до начина на спане, всичко се променя, когато  човек се мести  от една държава в друга. Навиците при сън често изглеждат странни, а понякога дори и забавни, погледнати от гледната точка на различна държава.

Навици за сън в различните държави

Видове матраци

Едно от най-важните изисквания за спокоен и здрав сън е да си изберем матрак, който да отговаря на нуждите и предпочитанията ни. Човек прекарва средно една трета от живота си в сън или просто почива на леглото си. Това е причината, поради която трябва да изберем перфектния матрак, в случай че искаме да спим спокойно през нощта. Добрият матрак трябва да бъде 20 см по-дълъг от височината на спящия и с ширина минимум 160 см. Това е така, за да се позволи естественото движение на тялото по време на сън. Дори при единичните размери матраци, ширината трябва да бъде около 90 см. Друг важен фактор при избора на матрак е да изберем материалите, от които е изработен модела. В повечето случаи, човек избира между матраци с мемори пяна или пружини. Пружините помагат да се осигури правилна и деликатна поддръжка на тялото, като едновременно с това помагат за равномерното разпределение на телесното тегло. Благодарение на пружиниращия ефект се  постига незаменим комфорт по време на сън.

►► Разгледайте матраци с мемори пяна

Размери на матраци

►► Разгледайте матраци с покет пружини

Разликата между пружинните матраци и тези, които са изработени от пяна, освен състава е и в степента на твърдост. Повечето модели непружинни матраци са ортопедичи - по-твърди. Имат висока плътност, което е нужно за опората на гръбначния стълб. Матраците без пружини са предпочитан модел за деца, за обзавеждането на хотели и във всеки един дом. Различните видове пяна, съответно променят цената на матрак. Един от най-скъпите материали е мемори пяната. Тя има така наречения запомнящ ефект и при натиск, или под влияние на телесната температура заема перфектно извивките на тялото. Съответно, при липса на натиск, възвръща отново формата си. Мемори пяната е материал, станал много популярен сред хората през последните 10 години.

Размери матраци по света

Матраците в различните държави

Интересен факт е, че има безкрайно много разнообразие от различни по тип модели матраци в различните страни. В Австрия, Германия и Швейцария, комбинират два матрака, за да се получи двойно легло. Във Великобритания, Норвегия, Ирландия и Швеция, залагат на по-тесни модели матраци. От друга страна Америка и Канада използват огромни или т.нар. кралски размери матраци за максимален комфорт по време на сън. В повечето държави разбирането за голям размер матрак е различно. В Австралия такъв размер е 183 х 203 см, в САЩ - 193 х 203,а във Великобритания 152 х 198 см.