Латекса - материал със страхотна еластичност?

Естественият латекс представлява млечна течност, произвеждана от около 10% от всички цъфтящи растения, предимно за защита на растението от вредители. В производството, най-голямо значение има латексът, добиван от каучуково дърво. Едно от най-важните свойства на латекса е страхотната му еластичност, може да се разпъне до 200% и пак да запази здравината си. Именно затова се ползва и за направата на изделия, при които еластичността е много важна, такива са и матраците. Това е и причината латексовите матраци да са с едни от най-дългите гаранционни срокове. На второ място, не по значение разбира се, е силната антибактериалност - в него е невъзможно да се образуват микроорганизми. Възможно е обаче, организмът да има непоносимост към материала, много от хората по света има алергия към самия материал латекс, което е един от малкото му минуси. 

Естествен латекс

►► Разгледайте матрак Натура с естествен латекс

Какво представлява материалът Пенолатекс?

Много хора слагат латекса и пенолатекса под общ знаменател, но те не са едно и също нещо. Тъй като естественият латекс е с ограничен добив, неговият достоен заместител е пенолатексът, още наричан синтетичен латекс. Пенолатексът е полимер, който притежава много от ценните качества на естествения латекс - еластичност, терморегулация, здравина. Освен това, пенолатексът е суровина с доста по-ниска цена, което е добре и за производителите и за потребителите. Друго отлично качество на синтетичния латекс е неспособността да предизвика алергия, за разлика от естествения латекс. Не на последно място, пенолатексът абсорбира по-добре течности от естествения.

►► Разгледайте пенолатексови матраци Латекс ЕКОН

Пенолатекс

 

Предимства на латексовите и пенолатексовите матраци и възглавници

Латексовите продукти за сън осигуряват несравнима подкрепа на гърба, кръста, раменете и всички останали зони от тялото, поради ортопедичните си свойства. Заради своята гъвкавост, материалът не оказва съпротива на тялото, при въртене в леглото и по този начин, не създава предпоставки за схващания и болки. Между латексовите и пенолатексовите матраци няма доловима разлика в усещането. И двата варианта са силно антиакарни и антибактериални, с уговорката, че някои организми могат да получат алергична реакция към естествения латекс. Издръжливостта и здравината на повечето латексови матраци се оценяват на 10 години от производителите, колкото са и гаранционните периоди на тези видове матраци!