Мемори пяната и способноста и за запаметяване

Мемори пяната е изобретена през 1966 г. от учени и специалисти на НАСА, чиято първоначална идея е да подпомогнат комфорта и да намалят напрежението на астронавтите по време на излитане. След като изобретението е оповестено публично, то започва да се използва в много и различни сфери - в медицината като различни подложки, в спорта за омекотяване на удари и др. В наши дни мемори пяната се използва предимно в матраците и други продукти за спалня, заради отличното удобство, което създава на спящия. Мемори пяна е със състав от полиуретан, допълнително третиран, за да се подобри плътността и еластичността на материала. Едно от уникалните свойства на memory foam е способността да копира изключително точно човешките извивки, а след оттеглянето на натиска, да възвръща първоначалната си форма. Това е причината да се нарича и пяна с памет.

Мемори пяна - снимка

Високотехнологичният материал позволява на тялото да заеме най-естествената си позиция, същевременно не оказва съпротивление и така значително намалява предпоставките за схващания и болки в мускулите и ставите. Материалът мемори фоам  е термочувствителен. Той се влияе от температурата в помещението - ако там е по-хладно ще е по-твърда, а ако е по-топло ще е по-мека и нежна на допир. Друго предимство на мемори пяната е отворената структура на клетките, което позволява отлична вентилация и незадържане на влага.

►► Разгледайте матраци с Мемори пяна

Предимства на матраци и други продукти за спалня с мемори пяна

При матраците е невъзможно мемори пяната да се използва самостоятелно, поради специфичната и структура. Винаги освен мемори пяната, е заложен и друг материал - най-често полиуретан, но се срещат и комбинации с латекс и Бонел пружини. Най-предпочитаното съчетание от потребителя обаче си остава мемори пяна с покет пружини. Свойствата на двата материала си пасват отлично и създават най-голям комфорт на тялото.

Матрак с мемори пяна - снимка

 Мемори пяната се ползва и в състава на топ матраци, където често се ползва и като единствения материал в ядрото. Такива топ матраци с лекота омекотяват и изравняват стария матрак. Възглавниците с мемори фоам в състава, често са със специална анатомична форма, за да може да копират точно извивките на врата и раменете, предпазвайки ги от схващания и болка. С напредването на технологиите, същността на мемори пяната се усъвършенства с всеки изминал ден. В момента, на пазара могат да се открият продукти с мемори пяна, в която са вложени охлаждащ гел, различни аромати или минерали, целящи единствено здравословен и необезпокояван сън на потребителя!