Как да изберем матрак?

Добрият сън вечер е от съществено значение, за да се събуждате щастливи, свежи, отпочинали и най-вече здрави. Но закупуването на матрак, без първо да направите проучване, може да доведе до безсънни нощи, ако не спите на модел, подходящ именно за вас. И тъй като матраците не са най-евтината инвестиция, трябва да сте уверени, че сте направили правилния избор. В тази статия сме събрали всичко, което трябва да знаете, преди да закупите матрак. Така че независимо дали обичате да спите настрани или страдате от болки в гърба, прочетете, за да разберете коя е най-добрата опция за вас.

Видове матраци

  • Матраци с бонел пружини: те са по-малко подкрепящи от другите матраци и са по-бюджетен вариант. Подходящи са за жилища под наем, студентски общежития, спалня за гости или на детски легла, където ще се използват по рядко или ще се подменят редовно.
  • Матраци с покет пружини: този тип пружини са по-луксозни, тъй като са направени от индивидуално пакетирани пружини, всяка в отделен джоб. Това означава, че всяка пружина се движи независимо, осигурявайки по-голяма подкрепа от бонел пружините. Може да избирате от меки, средни или твърди модели, в зависимост от вашите предпочитания. Те са добър вариант, ако търсите матрак с половинката си, тъй като отделните пружини ще се погрижат за вашите лични нужди и ще отговорят индивидуално на вашата тежест, без да реагират на движението на партньора ви.
  • Матраци с мемори пяна: тези модерни матраци са направени със слой мемори пяна - материал, който реагира на температурата и тежестта, и има хипоалергични свойства. Това означава, че ще заеме формата на тялото ви и ще облекчи натиска върху ставите ви. Този вид матраци са подходящи за хора, които се нуждаят от подкрепа или страдат от болки в гърба.
  • Латексови матраци: тези модели са изцяло от латекс. Този вид матраци са много издръжливи, те са много подходящи за хора с алергии или астма. 
Как да изберем матрак - видове матраци

Твърдост на матрака

Видът на твърдостта, от който се нуждаете, ще зависи от вашата позиция на сън, височина и тегло. 
  •  Меки модели: хората, които обичат да спят настрани или сменят постоянно позицията си на сън през нощта, са най-подходящи за меки матраци. Това е така, защото начинът, по който спите не натоварва гръбначния ви стълб и е най-добре матрака да заема позицията на тялото ви.
  •  Средно меки: идеални за онези, които променят позицията си за сън през нощта. С този вид твърдост, матрака все още ще заеме формата на тялото ви, но в същото време ще осигурява повече подкрепа
  •  Средна степен: най-добра за хора, които спят по гръб, тъй като се нуждаете от повече подкрепа в долната част на гърба ви, а умерената твърдост предлага именно това.
  •  Твърди: най-подходящата твърдост за хора, които спят по корем или страдат от болки в гърба. Това е така, защото твърдите матраци ще запазят гърба ви в относително удобна и стабилна позиция, без да ви позволява да потъва в него, докато спите, което може да причини болки в долната част на гърба.

Какъв матрак да изберете, ако страдате от болки в гърба и кръста?

Добрият матрак трябва да предлага както подкрепа, така и комфорт. Въпреки че, някои хора препоръчват твърд матрак за хора с проблеми в гърба, това не е правилно. Вие трябва да търсите модел, който да поддържа гърба ви подравнен по време на сън и да облекчава точките на натиск по гръбнака и ставите. Това има много общо с теглото ви (колкото по-тежък сте, толкова по-твърд трябва да е матрака ви). Така че, най-добре е да пробвате матрак, преди да купите. Възглавницата, която използвате, също влияе на позицията ви на сън и подравняването на гърба, така че се уверете, че сте избрали модел, който да отговаря на вашите нужди.
 
Какъв матрак да изберем - болки в кръста

Грижа за матрака ви

В идеалният случай, матракът трябва да се проветрява всяка седмица, като се премахва спалното бельо и се остави така поне 4 часа. Не трябва да се забравя да се обръща и върти матрака редовно, за да може да се използва равномерно от всичките му страни. Наличието на протектор за матрак ще ви помогне да го поддържате чист и да удължите живота му. Трябва да се стремите да сменяте матраците си на всеки 8 до 10 години. Това не е само по хигиени причини, а защото с времето матрака губи част от своите характеристики и намалява подкрепата, която е давал в началото.
 
След всичко описано в статията се надяваме да сме ви помогнали в търсенето на точният матрак за вас. Ако имате допълнителни въпроси, винаги може да се свържете с консултантите от онлайн магазин Mattro.net. Те са много добре обучени и със сигурност ще ви съдействат в избора.