Дилемите в избора на матрак

Качеството на съня играе важна роля както за физическото, така и за психическото ни здраве. Един от ключовите фактори, определящи качествения сън, е матракът, на който спим ежедневно. Неподходящият матрак предизвиква лош сън, а от съня зависи в какво настроение ще се събудите, както и енергията, с която ще разполагате през деня.

►►Разгледайте матраци с намаление до - 79%

 

Избор на добър матрак

Критерии при търсенето на матрак

Твърд или мек матрак

Всичко, което сте чували и изобилието от възможности, може да е доста объркващо. Затова имайте предвид следното правило: Според експери, подходящият матрак трябва да дава опора на гръбначния стълб и краката, като същевременно предлага комфорт. Мит е, че правилният матрак трябва задължително да е твърд. Матракът не трябва да бъде нито твърд, нито мек. Трябва просто да заема извивките на тялото, когато сте в легнало положение.

►►Разгледайте ортопедичен матрак Green Life и неговите цени

Анатомичен или ортопедичен матрак

Често поради незнание двете понятия се обединяват, но всъщност между тях има разлика. Ортопедичните матраци са по-твърди, за да могат да поддържат гръбначния стълб така, че да не се изкривява по време на сън. Този вид матраци се използват и за терапевтични цели при хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат и главно в болниците. Анатомичните матраци от своя страна следват естествената извивка на гръбначния стълб. Това прави сънят по-комфортен, мускулите се отпускат и тялото почива.

►►Разгледайте анатомичен матрак Канела Уно Мемори и неговите цени

Избор на добър матрак - анатомичен

Подходящ материал

Що се отнася до материала, от който е изграден матракът, може да избирате от огромно разнообразие. Това, което има най-голямо значение е да изберете материал, който позволява на ядрото да диша като например кокосовите влакна и латексът. Тези материали са най – безобидни и са подходящи за хора, които страдат от дихателни проблеми, тъй като не предизвикват алергии.

Калъфът на матрака

Тъкънта, покриваща матрака, може да допринесе за появата на различни алергии и раздразнения, затова е изключително важно тя да бъде качествена. Хубаво е дамаската на матрака да бъде с колкото е възможно по-голямо съдържание на памук. Вълната пък е материя, която е идеална за студените зимни дни. Добре би било да поставите надматрачен протектор за матрак, който ще запази вашия матрак по-дълго време.

Покупката

Не забравяйте, че търсите матрак, който ще ви позволи да се отпуснете, но и да поддържа естествената извивка на гръбначния стълб. Когато натиснете матрака с ръката си трябва да потъва, а когато легнете върху него, нежно да ви обгръща, но без да потъва.

  Онлайн покупка на матраци

Отделете време (15–20 мин.), за да изпробвате матрака във всяка поза за сън. Легнете настрани. Ако раменете и колената ви потъват или чувствате, че гръбнакът не е изправен, то матракът е твърде мек за вас. Ако пък чувствате болка или дискомфорт, то матракът е прекалено твърд. Търсете златната среда! И запомнете: Не винаги най-добрият матрак е най-скъпият!