Латексови матраци - предимства и недостатъци

Истината за латексовите матраци

 

Латексовите матраци са изработени от естествен латекс и са предназначени да оказват опора на тялото ви, но същевременно имат и по-дълъг живот в сравнение с останалите видове матраци. Въпреки широката популярност на висококачествения състав и многобройните предимства, трябва да се отбележи, че има латексови матраци, които притежават конструкция с различен състав. Матраците от латекс са хипоалергенни, щадят околната среда и могат да намалят болките, но само ако изберем правилния латексов матрак.

Видове латексови матраци

Матраци с естествен латекс

Латексовите матраци с високо качество са с естествен произход и са екологично съобразени. Направени са от естествен латекс и не съдържат химична обработка. Те също са хипоалергични и антибактериални, и не абсорбират прах или други вредни частици от заобикалящата среда. Естественият латекс се добива от каучук във водна фаза.

Матраци от синтетичен латекс

На външен вид синтетичният латекс изглежда идентичен с естествения, дори при наблюдението му под микроскоп, но съществува съществена разлика. Първата и значителна разлика между естествен и синтетичен латекс е цената. По-ниската цена е първото нещо, което трябва да направи впечатление на потенциалния купувач. Други разлики между двата вида латекс е, че синтетичният не е толкова хипоалергичен и екологичен и естественият латекс определено го превъзхожда. Най-честа е комбинацията от синтетичен и естествен латекс.

Дали латексовият матрак е подходящ за вас? Ако се опитвате да разберете дали латексът е подходящият за вас материал, трябва първо да се запознаете с неговите предимства и недостатъци. Този вид матраци заемат водеща позиция, що се отнася до степен на удовлетворение на потребителите, но точно както при всеки друг продукт, е възможно да не е най-подходящият за вашите нужди.

Латексови матраци - 7 зони на комфорт

Недостатъци на латексовите матраци

Твърдост - Обикновено този вид матраци се отличават с по-висока степен на твърдост, въпреки че при повечето модели имате избор между варианти за твърдостта.

Цена - Може би най-голямата пречка за потребителите за такава покупка е високата цена. Естествените латексови матраци струват доста, тъй като това е един от най-скъпите материали в производството на матраци.

Тегло - Това, че тежат повече от останалите матраци на пазара, може да се окаже проблем за някои. В сравнение с другите видове матраци, латексовите матраци са по-тежки, но добрата новина е, че тяхното ядро не трябва да се обръща толкова често, в сравнение с моделите матраци с пружини, които трябва да се обръщат редовно.

Латексови матраци - недостатъци

Предимства на латексовите матраци

Удобство - Латексовите матраци намаляват и предотвратяват болките в гърба, което се потвърждава от повече от 1/3 от използващите такива матраци. Благодарение на еластичността на материала, той успява да поддържа всяка зона на натиск - бедра, гръб, рамене и т.н.

Дълголетие - Материалът латекс е изключително устойчив. В сравнение с другите видове матраци, които имат срок на експлоатация между 2 и 7 години, латексовите матраци предлагат комфорт между 10 и 12 години. Освен, че е много издръжлив, латексът е и биоразградим.

Не мирише - Матраците от латекс са подходящи за хора, чувствителни към аромати. Липсата на аромат е и съществената разлика между различните видове латекс. Почти никой от потребителите на този вид матраци, не се оплаква от химически миризми. Ако пък има някакъв аромат, то той е съвсем лек и с течение на времето изчезва.

Независимост на движенията - Това е нещо, което 10% от собствениците на латексови матраци изтъкват като предимство. Еластичният материал изолира движенията на двамата спящи, което прави съня много по-приятен.

Латексови матраци - независимост на движенията

 

Избор на твърдост - За разлика от останалите видове матраци, при латексовите може да изберете твърдостта, която желаете. Това съвсем не е всичко - те ви дават възможност да изберете две различни твърдости за всеки от партньорите.

Здравословен, екологичен и хигиеничен - Най-популярен факт за латексовите матраци е, че това е най-здравословният и безопасен за спане материал, тъй като не отделя токсични химикали във въздуха. Това го прави изключително подходящ за деца или хора, предразположени към алергии. Също така латексът е устойчив на огън и е трудно запалим. Материалът притежава и хипоалергични свойства и защита срещу акари и прах. Матраците могат да бъдат приветлива среда за нежелани нашественици, а латексът ги държи настрана.

 

Латексови матраци - предимства

 

Както виждате, предимствата на латексовите матраци са много повече за разлика от техните недостатъци. Ако търсите наистина добър матрак, естественият латекс определено е с най-много предимства и ще останете доволни. Ако пък бюджетът е пречка за вас, то матраците с комбиниран или синтетичен латекс със сигурност ще задоволят вашите основни нужди за спокоен и комфортен сън.