Факти за матраците

Матраците са много важни за пълноценната почивка, затова много хора отделят нужното внимание и време, за да си осигурят най-добрия сън. В днешно време съществуват много и различни видове матраци, което е в резултат от многогодишно усъвършенстване на тази индустрия. Този процес на развитие е съпроводен с някои интересни открития и изобретения.

►►Разгледайте матраци с намаление до - 79%

Интересни факти за матраците

Неща, свързани с матраците, които не знаете:

1. Най-старият матрак

През 1998 г. при археологически разкопки в пещера в ЮАР е открит най-старият матрак. Учените са определили, че е използван преди повече от 77 хиляди години. Направен е от различни по вид лековити билки, което показва, че древните са имали определени познания относно здравето си и удобствата, които могат да си създадат. Височината на древния матрак е около 30 сантиметра.

2. Най-старият воден матрак

Вероятно повечето хора си мислят, че водният матрак е съвременно изобретение, но това не е съвсем така. Първият воден матрак е изобретен преди около три хилядолетия в Персия и е бил достъпен не само за богатите, а и за обикновените хора, тъй като се изработвал от кози кожи. Персите пълнели матрака с вода и денем го оставяли на слънце, за да се нагрее, а нощем спяли върху него. По този начин те използвали естествената топлина на нагрятата вода.

Воден матрак

3. Плаващото легло

През 2006 г. след седемгодишна работа група белгийски учени начело с холандския архитект Ян Яап Руисенаарс изобретяват плаващ матрак. Изобретателите са водени от идеята, че ако човек прекарва една трета от живота си в сън, то трябва да прекарва това време по възможно най-добрия начин. Необичайното в това легло е, че то буквално виси във въздуха. Това е възможно благодарение на много силен магнит, който позволява на матрака да плава на около 40 сантиметра над земята. Противно на очакванията, теглото на потребителите не е проблем, тъй като матракът издържа до 680 кг. Не може да бъде използван единствено от хора с байпас, поради възможно взаимодействие с магнитите. Цената на това невероятно изобретение е 1,6 млн. долара.

4. Матрак – будилник

Будилници са не само дразнещи, но и не са полезни за здравето, тъй като ни събуждат прекалено рязко. Създаден е матрак, който действа като будилник, а технологията е проста. Наглася се таймер и в нужното време, матракът започва леко да се движи. Ако таймерът не се изключи, матракът започва да се движи все по-интензивно, докато човекът не се събуди.

Матрак аларма

5. Матрак срещу безсъние

За хората страдащи от безсъние са създадени матраци, чийто пълнеж се състои от специални растения с успокояващ и релаксиращ аромат. Матрак с лавандула, валериан, канела и др. започва да отделя мирис под влияние на топлината на човешкото тяло, като отпуска сетивата и помага за по-лесното заспиване.

6. Най-скъпият матрак

Ако не броим плаващото легло, най-скъпият матрак в света е произведен от шведската фирма Хастенс, които залагат на естествени материали като памук и конски косми. Цената му е 67 000 долара. Специалното в изработката на този матрак е, че всяка от пружинките в състава му е обвита в ленени влакна.

►►Разгледай луксозни матраци Магнифлекс на достъпни цени

7. Всички матраци трябва да са огнеупорни

През 2007 г. се прокарва закон, който налага всички матраци да бъдат огнеупорни, за да се продават в САЩ. Законът е създаден, с цел да предотврати пожари, възникнали след запалване на матрак, поради незагасени цигари, свещи и други. Американската Комисия за защита на потребителите смята, че чрез този закон могат да се предотвратят 270 смъртни случая и 1330 сериозни наранявания на година.

Огнеупорни матраци

8. Не премахвайте етикета на матрака си!

През 20 век много производители на матраци, произвеждали продукцията си с неясни материали. Тогава е създаден закон, според който на етикета трябва да бъде описано съдържанието на матрака. Много фабрики намерили начин да се измъкнат от закона, като просто премахвали етикетите. От тогава води началото си закон, действащ и до днес, според който не трябва да се премахват етикетите от матраците.

9. Най-купуваните матраци

Според различни проучвания най-купуваните матраци са тези, с пружини – 80 %. 63 % от тях обаче, споделят, че са недоволни от покупката си. От своя страна 80 % от ползвателите на матраци с мемори пяна или латекс са удовлетворени от матрака си. На второ място със 75 % са притежателите на водни легла.