Разликата между еднолицев и двулицев матрак

Ако сте в процес на търсене на нов матрак, то е повече от сигурно, че сте се сблъскали с понятията еднолицев и двулицев матрак. Но какво се крие зад тези понятия? Какви са предимствата на двата варианта? Нека разгледаме поотделно еднолицевите и двулицевите матраци, за да определим техните същност и предимства и така да ви бъдем максимално полезни при правилния избор.

Еднолицеви или двулицеви матраци да изберем

Същност на еднолицеви матраци

Еднолицевите матраци, както подсказва и името им, се ползват само от едната страна. От другата страна, те са оборудвани с подматрачни рамки, които в повечето случаи са от дървен материал, най-често от иглолистната дървесина. На пазара има и модели с метални подматрачни рамки, най-предпочитаните са моделите матраци Каспия на матраци НАНИ. Всички еднолицеви матраци са подходящи за ползване с повдигащ механизъм, като тези с дървени рамки се разпробиват допълнително, а тези с метални рамки имат специални отвори за тази цел. Еднолицевите матраци могат да се обръщат само по оста глава-крака, за да се износват равномерно. 

►►Разгледайте Еднолицеви матраци - размери и цен

Еднолицеви матраци - снимка

Същност на двулицеви матраци

Двулицевите матраци, противно на еднолицевите, могат да се ползват и от двете страни, но за тях е необходима отделна подматрачна рамка. В повечето случаи, тя е по избор, според предпочитанията на клиента. Двулицевите матраци се обръщат задължително поне два пъти в годината, за да се ползват различните лица, но също не трябва да се пренебрегва и завъртането глава-крака. Така матракът ще ви служи много по-дълго. Що се отнася до двете лица, много от моделите са снабдени с лятна и зимна страна, като всеки производител го постига по различен начин. При моделите на матраци Блян разликата е в дамаската - за зимата тя е вълна и полиестер, а за лятото е памук и полиестер. По този начин, тялото се чувства комфортно през всички сезони. При другите производители, страните за различните сезони са постигнати, с помощта на материалите в ядрото. Най-често, страната с мемори пяна се препоръчва за зимата, поради термочувствителната същност на материала, но това отново зависи от личното усещане на потребителя. Има и двулицеви матраци, чиито страни не са строго определени за даден сезон, те се различават по усещане и/или твърдост. Това се постига, като в различните лица на матрака са заложени различни материали. Например мемори пяна и полиуретан, или полиуретан и кокосова вложка. Двулицевите матраци също могат да се ползват с повдигащ механизъм, но за целта трябва да сте подбрали и подходяща подматрачна рамка.

►►Разгледайте двулицеви матраци - размери и цени

Двулицеви матраци - снимка

Еднолицев или двулицев матрак да изберем?

В повечето случаи, отговорът на този въпрос зависи от леглото, с което разполагате. На пазара се предлагат легла за еднолицев или двулицев матрак, а има и такива, които позволяват използването и на двата вида матраци. Друго, с което трябва да се съобразите, е бюджетът, с който разполагате и целта, за която ви е нужен матрак. Ако разполагате с по-малка сума, и ви е нужен матрак за временно ползване, независимо дали за вилата, за квартира или за гостна стая, заложете на еднолицев матрак, чиято гаранция достига до 5 години. Но ако търсите матрак за ежедневно ползване, който да ви служи дълго във времето, си вземете двулицев такъв.Двулицевите матраци са по-добрият вариант не само заради, вече споменатата по-висока гаранция, но и заради разнообразието на усещания, което предлагат. Освен това, само двулицевите модели имат възможност за калъф с цип, който да сваляте и перете. Ако все още не можете да определите какъв матрак ви е нужен, не се колебайте да се посъветвате с професионалните консултанти на MATTRO.NET!