Нормално ли е да спим в капсула

Минимално пространство, на което човек може да спи

Замисляли ли сте се от колко пространство имате нужда, за да се наспите спокойно и комфортно? А как ви се струва факта, че има хора, които спят в стаи с големина на кутия? Определено не е за хора, страдащи от клаустрофобия, но японците явно нямат проблем с това.

Капсулни хотели

В Япония има хотели, в които стаите са с формата на капсули. Наричат се капсулни хотели и са били предназначени главно за работници, останали до късен час на работа или за хора, изпуснали последния влак за вкъщи. Останали без всякакъв избор през нощта, настаняването в капсулните хотели не нарушава банковата им сметка така, както биха направили в другите хотели. В същото време се предоставя всичко необходимо за един приятен и спокоен престой, за да се чувстват свежи за новия работен ден.

►►Разгледайте хотелски комплекти на достъпни цени

Днес капсулните хотели не се използват само от работници, но и от пътници – местни и чужденци. Истинско вълнуващо преживяване е да отседнете на такова място. Вместо в самостоятелна стая, да спите в огромна стая с около 20 капсули, разделена на мъжки и женски етаж. Всяко едно отделение има завеса или сваляща се врата в края, за да се гарантира неприкосновеността на личния живот. Хотелското обзавеждане и обслужване е напълно достатъчно за клиентите, предразполагайки ги да прекарат нощта спокойно.

Капсулни хотели - пространство за сън

Поради неочаквания престой за нощта в хотел, повечето от клиентите не носят необходимия багаж, но това не е никакъв проблем, понеже капсулните хотели са се погрижили. Нима ще ви оставят да спите с костюма си? Няма място за притеснение, понеже са ви предоставени всички удобства – пижама, чехли, хавлия, тоалени принадлежности, сешоари и преси, почистващи препарати, парфюми и др. Дори може да си вземете гореща вана, да се нахраните с топла храна от автомат или просто да се отпуснете и релаксирате в капсулата, гледайки телевизия.

Апартаменти без излишно пространство

Освен хотели, в центъра на Токио се предлагат и апартаменти под наем, в които стаите са със същата големина. Тъй като японската столица е един от най-многолюдните градове в света, всяко спестяване на място е от значение. Наемодателите са развили бизнес с апартаменти, в които стаите са малко по-големи от размера на шкаф. Подредени са една върху друга, като има достатъчно място за един човек и малка част от притежанията му. Много от тях дори нямат прозорци и определено, ако сте по-висок ще имате проблем с разтягането на краката си. По-голямата част от ползвателите на тези кабинкови апартаменти са млади професионалисти, прекарващи по-голямата част от времето си на работното място и на открито. Те използват апартаментите само през нощта като място за спане.

Апартаменти с минимално пространство

Колкото и нереално да ви се струва, наистина тези места са предпочитани за отсядане, понеже спестяват време и пари, а в забързаното ежедневие на японците това е от голямо значение. Сега отново се замислете за спалнята си и все още ли ви изглежда малка?