Как да изберем правилен матрак, ако страдаме от алергии?

Алергиите могат да превърнат съня в много неудобно изживяване, ако нямате правилния матрак. Сърбящите очи, течащият нос и главоболието, които често се свързвт с алергична реакция, могат да затруднят заспиването, а дори и да заспите, алергиите могат да предизвикат състояния като сънна апнея, която затруднява дишането, докато спите. Според проучване, направено във Великобритания, там около 12 млн. души са алергични към нещо в собствения си дом. 59% от страдащите от "вътрешни" (в дома) алергии, твърдят, че симптомите се задълбочават в спалното помещение. Докато медикаментите предлагат временно облекчение, най-доброто дългосрочно решение е да изчистите спалнята от нещата, които по принцип, предизвикват алергията.

Алергии по време на сън

 

Какво причинява алергии?

За алергиите може да има много широк спектър от причини, но що се отнася до спалнята, обикновено проблемът са домашните акари. Тези микроскопични същества живеят във всеки дом, особено в спални продукти и килими, и отстатъците от тях съдържат протеин, който причинява алергични реакции на голям брой хора. За съжаление, е почти невъзможно напълно да се отървем от акарите - дори почистването с прахосмукачка ще премахне само малка част от тях. Алергиите могат да бъдат причинени и от мухъл и плесен, които също могат да се образуват във вътрешността на матрака, без дори да разберете. Има по-голяма вероятност, тези проблеми да се появят при матраци и възглавници с пяна. И не на последно място, материалите, използвани за изработка на матраци също могат да причинят алергия на някои потребители. Макар да е по-рядко срещано от алергиите към акари и мухъл, организмът на някои хора наистина може да реагира зле на препаратите, с които се третират матраците, за да са по-устойчиви на огън, например. Има и потребители, които са алергични към латекс или мемори пяна. Съветваме ви, ако сте предразположени към някакви алергии, да проследите внимателно материалите на избрания матрак и да попитате производителя или дистрибутора за колкото се може повече информация. 

Причини за алергии

Кои са най-добрите матраци за хора, склонни към алергии?

Макар че няма решение, валидно във всяка ситуация, ако страдате от каквито и да е алергии, най-добрата идея е да изберете матрак, за който изрично е указано, че е антиалергичен. Имайте предвид обаче, че "антиалергичен" продукт не е общовалидно понятие, и е възможно за един потребител да няма проблем, но при друг да се появят реакции. По принцип, пружинните матраци не са вариант за хора с алергии или астма. Кухините между пружините предполагат и повече място за акари, мухъл, мъртви кожни клетки и т.н. - всички неща, които са най-честата причина за алергии. По-добре е да изберете модел матрак с по-солидно ядро, например матрак с мемори пяна или латекс, за да нямам място за различните алергени. Латексът е естествено антибактериален и антимикробен, затова е много трудно за огромна част от алергените да се задържат вътре. Обаче, малка част от хората са алергични и към самия латекс. Хубавата новина е, че алергията към латекса, се проявява при допир. Това означава, че ако използвате латексовия матрак с качествено спално бельо или топ матрак, няма да имате проблеми, стига да не докосва кожата ви. 

►► Разгледайте всички модели латексови матраци

Латексови матраци

Какво друго да направим, за да се справим с алергиите в спалнята?

След като не можете напълно да спрете акарите, отлична идея е да използвате различни спални продукти като бариера, за да ограничите въздействието им върху здравето си. Такива продукти са антиалергични калъфи или протектори за матрака или възглавницата.  Обикновено, те се изработват от непропускливи материи, които предпазват от намокряне или овлажняване, ограничавайки разпространението на мухъл. Поддържайте по-ниска температура в спалнята си, тъй като акарите се размножават и разпространяват в по-топла среда. Освен това, задължително е да сменяте често спалното бельо, и да го перете на висока температура - поне 60 градуса. Имайте предвид, че ако получавате алергични реакции, въпреки, че следвате всички препоръки, проблемът може да не е в леглото или матрака. Акарите живеят в различни подложки, килими, завеси и дори плюшени играчки, така че, поддържайте и тях редовно. Съветваме ви да държите и вратите на гардероба си винаги затворени, за да предотвратите достигането на акарите до дрехите си. Проверете и всички останали места в дома си, например цветята или тапетите по стените.  Последно, но не и по значение, замислете се колко време използвате едни и същи матраци, възглавници и завивки. Матраците трябва да се заменят на 8 до 10 години, докато възглавниците трябва да се сменят всяка година. 

Почистване на спалнята

Обобщение

  • В заключение, обобщаваме всичко казано дотук под формата на списък, за да го следвате по-лесно и да се отървете от алергичните реакции.
  • Използвайте антиалергични протектори и калъфи за матрака и възглавницата си
  • Перете спалното си бельо поне веднъж в седмицата на 60 градуса
  • Сменете пружинния си матрак с латексов модел или такъв с мемори пяна
  • Редовно бършете праха, чистете с прахосмукачка и проветрявайте спалнята си
  • Понижете температурата в стаята