Матракът, който се състои от слоеве трастика, е бил открит в Южна Африка. Матракът е бил направен от пресовани треви и листни растения. Тези легла са били открити в пещерата Sibudu в месноста Квазалу-Натал и са най-старите матраци датиращи от преди 70 000 години.Това, което имаме, е доказателство за растителни легла с 50 000 години по-стари от всички открити до сега легла в света, каза ръководителят на изследването Lyn Wadley от университета на Утуотърсранд в Йоханесбург. Уплътнени слоеве на изкопаеми растения, изкопани от седиментите на дълбочина 3 метра, показват, че леглата са периодично обгаряни с цел унищожаване на вредители и боклуци.

►►Разгледайте матраци с намаление до - 75%

Най-старият матрак - снимка

В матрака е открита растителност, отблъскваща насекоми.

Изследователите смятат, че древните хора са добавяли в най-горния слой зеленина, отблъскваща насекоми, като по този начин са се предпазвали от ухапвания на мухи и комари. Това покритие от зеленина може да представлява най-ранното използване на лечебни растения от хората. Листата са от дървото Cryptocarya woodii което расте покрай река Wild-Quince, те са лечебно растение, което произивежда и отделя химикал, убиващ насекомите.Открити са доказателства, че в пещерата където са открити праисторическите матраци, са били развъдени въшки и дървеници. Хората са използвали листата, за да се предпазят от вредните насекоми.

Най-стария матрак

Удобна постелка за цялото семейство.

Матраците са били с дебелина 30 см. и са били доста комфортни за тези години. Матраците са били с размери 2 кв/м. и леглата са били достатъчно големи, за да се побере цялото праисторическо семейство.