Мемори Фоам (Мемори пяна)

Мемори фоам е разработен като част от проект на НАСА през 1970 г., някои виждат приложението му за медицински нужди и за облекчаване напрежението върху тялото, като разпределя налягането на по-голяма площ в различните зони и точки.

►►Разгледайте всички матраци с мемори пяна

Какво представлява материалът мемори фоам?

Технология на обработка на Мемори Фоам (Мемори пяна):

Има няколко причини, поради които мемори пяната е толкова уникална. Първата е начинът, по който клетките мемори фоам се деформират, когато се прилага натиск. За разлика от стандартните пяни, които при компресиране се стараят да се върнат веднага обратно към първоначалната си форма, клетките в мемори фоам разпространяват налягането на въздуха в съседните клетки. Това разпространяване под налягане чрез по-голям брой клетки на пяна с памет, намалява напрежението и натиска върху тялото.

Тази способност да се формира към тялото е мемори фоам. На второ място, мемори пяната е температурно чувствителна. Което означава, че при по-ниски температури е по-твърда (повече вискозна), а при по-високи температури, е по-мека и по-отговаряща (по-еластична). Оттук и мемори фоам се нарича още, високоеластична пяна с памет (да не се бърка с високоеластична пяна). Тази температурна чувствителност в крайна сметка води до чувството на “обгръщане” на тялото от матрака. Въпреки това, този вид матраци не се правят изцяло от мемори фоам. Мемори фоам е мек материал и е нужно да бъде комбиниран с поддържаща, по-твърда основа. Така че той се представя най-добре, когато е като пласт над по-твърди, поддържащи материали. Ето защо вие ще намерите мемори пяна  като 2, 3, 5 и т.н. сантиметра слой върху някаква по-твърда основа, като пенолатекс или полиуретан.

Мемори пяна - свойства

Предимства на Мемори Фоам (Мемори)

Притежава всички качества на пенолатексовия матрак плюс мемори фоам. По-добър сън, заради по-добрата позиция на гръбначния стълб. Липсата на увисналата позиция на тялото, в сравнение с матраците с пружини. Естествено, устойчиви на прах, акари и други микроорганизми, в резултат на използваните материали. Температурно-чувствителен материал, който се размеква, от температурата на тялото. С други думи, ще става по-мек, когато лежите на него, поради телесната температура. Превъзходен въздушен обмен, което позволява предотвратяване на неприятното усещане за горещина. Висока износоустойчивост.