Часовете сън, нужни за да сте здрави и бодри, според възрастта

Сигурно си изяждате плодовете и зеленчуците, тренирате поне по 20 минути на ден, но получавате ли достатъчно сън? Последните препоръки от Националната агенция за сън, може да ви накарат да размислите, дали да пропуснете дрямка. Качествената почивка е ключа към психичното и емоционалното ви здраве, но колко часа сън са ви нужни? Количеството зависи от възрастта и етапа на развитие.

Количество сън, според възрастта

Сънят е важен за бдителността, паметта, настроенията, и психичното здраве. Прекалено малко или неспокоен сън води до емоционални и психични проблеми. Диабет или напълняване са част от проблемите, до който може да доведе недоспиването, според д-р Зий. Изследванията показват, че количеството сън влияе и на усвояването на глюкозата в организма, което може да доведе ниско ниво на инсулина. Липсата на сън влияе и на апетита, което води до преяждане и напълняване (в дългосрочен план).

►►Разгледайте матраци с намаление до - 79%

Сънят ви трябва да се променя през годините

Какво количеството сън е нужно, за да сме здрави, бдителни и активни? Тук голяма роля играят възрастта и индивидуалните характеристики на организма ви. На повечето зрели хора са им нужни минимум 7 часа сън на денонощие.

Националната фондация за сън и 18 други експерти са успели да съставят скала за различните възрасти:

Новородени (0 до 3 месеца) : 14 до 17 часа сън
Пеленачета (4 до 11 месеца) : 12 до 15 часа сън
Деца (1 до 2 години) : 11 до 14 часа сън
Деца в предучилищна възраст (3 до 5 години) : 10 до 13 часа сън

►►Разгледайте детски матраци на ниски цени

Децата и съня
Ученици (6 до 13 години) : 9 до 11 часа сън
Тийнейджъри (14 до 17 години) : 8 до 10 часа сън
Младежи (18 до 25 години) : 7 до 9 часа сън
Зрели хора (26 до 64 години): 7 до 9 часа сън
Възрастни хора (65 годишни и по-възрастни) : 7 до 8 часа сън

Полът също има значение за количеството сън

Въпреки че повечето мъже и жени се нуждаят от 7 до 8 часа сън на денонощие, моделът на сън е различен. Жените често спят по-дълго, но и сънят им е по-лек и по-лесно се събуждат. Много жени имат разстройство на съня и даже не го осъзнават, защото е в много лека форма. Проблемите нарушаващи съня на дамите са по-големи промени като: развод, бременност, хормонален дисбаланс, менопауза, артрит, болки в гърба, фибромиалгия и други.

Сън според пола
Изследвания показват, че мъжете често губят съня си заради проблеми в работата. Те приемат съня за даденост и стоят до късно будни. В днешно време мъжете натрупват напрежение и от дейности в дома, или при отглеждане на деца. Допълнителен стрес, който пречи на силният пол да заспи, включва въпроси вързани с бракуване, развод, отглеждане на деца, финансово състояние, работно място, епилепсия, сърдечни проблеми, прекомерна употреба на упойващи вещества и депресия.