Какви видове спално бельо има и кое е най-доброто?

Избор на спално бельо

 

Покупката на нови чаршафи или друг вид спално бельо може да бъде голяма наслада, заради бързия и лесния начин да придадете на вашата спалня изцяло нов вид. Но, може да бъде и смущаващо, заради огромното разнообразие от материи на пазара. Как да разберем кой е най-добрият? И изобщо, какво представляват тези материи? Докато изборът на любим цвят е лесна работа, изборът на перфектното спално бельо, което напълно да задоволи изискванията ви, може да бъде много сложно. За да ви улесним максимално, ви представяме най-често срещаните материи за изработка на спално бельо.

Памук 

Памукът е най-популярният плат за изработване на спално бельо и чаршафи, и има защо. Той е издръжлив, мек, не изисква много грижи, и като цяло, голяма част от потребителите могат да си го позволят. В търговската мрежа ще откриете няколко вида памучни платове, но ние събрахме за вас най-популярните.

 

Спално бельо от Египетски памук

 

Египетският памук е най-луксозния вид. На него ще се спрете, ако търсите супер меки и висококачествени чаршафи. Отглеждани в горещия и сух климат на Югозападна Африка, Египетският памук има супер дълги влакна, които позволяват създаване на най-меките и гладки тъкани.

Пима памук е познат със своята мекота и естествен блясък. Има средно дълги до дълги влакна и е идеална суровина за чаршафи. По принцип, се отглежда в Югозападна Америка. 

Спално бельо от Пима памук

 

Висок памук по произход е от Америка, но към момента е най-отглеждания вид памук в света. Неговите влакна не са толкова дълги колкото на предните два вида, затова не е и толкова мек. Повечето памучни чаршафи са направени от такъв памук, освен ако не е отбелязано друго на етикета, особено ако са на много ниска цена. 

 

Спално бельо от Висок памук

 

Чаршафите от перкал са с обикновена плетка и се характеризират с матово покритие и свеж вид. Спалното бельо от този вид памук е задължително за всяка спалня, особено за горещите летни месеци. Висококачественият перкал е светъл на цвят и несравнимо мек. По-лека тъкан е, а и по-дишаща, точно затова е перфектна за лятото или за по-горещ климат. 

►►Разгледайте всички модели спално бельо от Перкал и цените им

Спално бельо от Перкал

 

Чаршафите от сатен са със специално преплетени нишки, които създават гладка повърхност, с характерен блясък. Сатенът, обикновено е по-дебел плат и по-плътно изтъкан от повечето памучни тъкани. Притежава меко, милващо усещане, осигуряващо уют в студените зимни месеци. 

►►Разгледайте всички модели спално бельо от памучен сатен и цените им

Сатенено спално бельо

Бархет

Това е памук, чиито нишки са разбити по специален начин, за да станат пухкави. Резултатът е много мека тъкан с мъх, който улавя топлината на тялото, и така придава на бархета терморегулиращи свойства. За разлика от други типове материи, качеството на бархета се измерва в "унции за квадратен ярд", вместо с броя на нишките. Платът е известен и под името бръширан памук.

►►Разгледайте всички модели спално бельо от бръширан памук и цените им

Спално бельо от Бархет

Tencel®

Tencel е име на бранд, производител на платове със съдържание на целулоза от евкалиптово дърво. Платът е мек, много издръжлив и естествено антимикробен. Tencel се смята за екологичен продукт, защото производството му се изисква много по-малко вода, енергия и химикали, отколкото при памука. Въпреки, че платът тенсел осигурява сравнително прохладно усещане, не е толкова дишаща материа като памука, и може да е малко по-неприятен на допир. 

►►Разгледайте всички модели спално бельо от Tencel и цените им

Спално бельо от Tencel

Коприна

Коприната е луксозен, мек плат, произвеждан от копринените буби. Истината е, че трудно могат да се надминат качествата на копринените чаршафи - те са хладни, гладки и нежни на допир. Коприната е естествено хипоалергична. Недостатъците на този вид спално бельо са два - по-високата цена и деликатната поддръжка. И все пак, ако искате първокачествен лукс, изберете копринено спално бельо.

 

Копринено спално бельо

Лен

Ленът е натурално влакно, получавано от стъблото на ленено растение. Отглежда се в Европа като най-висококачествената суровина за тъкани. Ленените платове стават все по-меки с времето, и са изключително дълготрайни, ако се грижите добре за тях. Спалното бельо от лен е до 30% по-здраво от памука и има висока степен на влагоабсорбация. Притежава естествени хипоалергични свойства и е дишаща материя.

►►Разгледайте всички модели спално бельо от естествен лен и цените им

Ленено спално бельо

Полиестер

Полиестерът е синтетичен материал, който е добре известен с ниската си цена. Материалът може да се усеща твърд и неравен, ако е единствената съставка в чаршафа. Затова, много често ще срещнете полиестер примесен с друг вид плат - много често с памук. Много фино преплетения полестер е широко популярен под името микрофибър. Макар спалното бельо от микрофибър да е много меко, то не е толкова дишащо, колкото памука и не е добра идея да го ползвате, ако  често ви е горещо през нощта. Тъканта обаче е много издръжлива и трудно се цапа, затова е добра идея за детската спалня.

Бамбуково спално бельо

Бамбук

Въпреки, че бамбуковите нишки могат да бъдат превърнати в плат, обикновено той е груб и неравен. Много често, когато на чаршафите пише, че са от бамбук, те всъщност са от изкуствена коприна. Това означава, че бамбуковата целулоза преминава специална обработка, за да се разтвори, повторно се втвърдява и после се разделя на нишки. Този вид платове притежават голяма мекота, издръжливи са и нежни на допир. Бамбуковите тъкани са дишащи, влагоабсорбиращи и осигуряват добро усещане на кожата. 

 

Спално бельо от полиестер

Съчетания

На пазара се предлагат различни съчетания, като повечето включват един или друг вид памук. Памук и полиестер е най-често срещаното съчетание, но също може да откриете памук и бамбук или памук и изкуствена коптрина. Предимствата на смесените тъкани са тяхната ниска цена, издръжливост и това, че не се мачкат. Те винаги са добър избор, ако не можете да отделите голяма сума за спално бельо.

Ние от онлайн магазин за матраци, легла и аксесоари за спалня Mattro.net предлагаме богата гама от спално бельо, от която можете да изберете най-доброто за своето семейство. Комплектите са на страхотни цени и са с безплатна доставка до всеки адрес в страната. Ако все още не сте избрали вашето спално бельо, можете да се доверите на нашите любезни и компетентни консултанти, които ще ви помогнат с избора.