Кои открития са направени по време на сън? 

Сънуването, може би, е най-честото човешко преживяване, което учените все още не разбират напълно. Със сигурност, проучвания са установили няколко факта за сънищата, включително и това, че те се проявяват по време на РЕМ фазата, когато мозъчната дейност е най-висока. Тоест, всеки сънува общо по около 2 часа всяка нощ, а всеки сън се забравя скоро след събуждане.

►► Вижте повече за фазите на съня

Открития по време на сън

Други, по-важни въпроси за сънищата, като защо сънуваме или какво говорят сънищата за човешкия мозък, все още нямат конкретни отговори. Например, все още не е напълно изяснено защо сънят позволява на хората да мислят по начин, по който не биха мислили в будно състояние. Може да звучи невероятно, но много открития са били направени, благодарение на сън. Представяме ви най-значимите от тях в настоящата статия.  

1. Иглата на шевната машина

Когато американският изобретател Елиас Хоу патентова шевната машина през 1846 г., един от елементите била игла с ухо в острия край. Забавното е, че тази идея, която се ползва и в съвременните шевни машини, той взел от свой сън. Една нощ Хоу сънувал, че зъл крал го заставил да изобрети шевна машина в срок от 24 часа, ако се провали, щял да бъде убит. Съвсем близо до крайния срок, той забелязал копието на краля, което било пробито, в близост до острието. Веднага, след събуждане, Хоу отива в работилницата си и успешно завършва изобретението си.

Открития по време на сън - шевна машина

2. Теория на относителността 

Когато бил тийнейджър, Алберт Айнщайн имал странен сън, който в последствие довежда до едно от най-значимите му открития. Той видял крави, заградени с електрическа ограда. Забавното е, че кравите провирали главите си между кабелите и ядяли тревата, намираща се извън заграждението. Това довело Айнщайн до мисълта, че никакво електричество не протичало по оградата. После, той погледнал в другия край на полето и видял фермерът да свързва кабелите към източник на електричество. В момента на свързването, кравите отскочили назад. Айнщайн видял всички крави да отскачат едновременно, но според фермера, те отскачали една по една. Този сън помогнал на учения да открие скоростта на светлината, която се движи изключително бързо, но не и безкрайно. Освен това, различията в гледните точки, го довело до мисълта, че времето също е относително. 

Открития по време на сън - теория на относителността

3. Структурата на бензена 

Немският химик Аугуст Кекуле твърдял, че е открил каква точно е структурата на молекула бензен, след като е сънувал змия, захапала собствената си опашка, което всъщност е древен символ.  Сънят се появил, след като Кекуле работил дълго над теорията, но не постигал никакъв прогрес. Когато се събудил, химикът осъзнал, че формата на змията била много подобна на структурата на бензена, с шест въглеродни атома, оформящи шестоъгълник. Въпреки, че в наши дни бензенът се избягва, защото причинява рак, откритието на Аугуст Кекуле е значимо, защото подпомага разбирането на други, подобни елементи. 

Открития по време на сън - структура на бензена

4. Моделът на атома 

През 1922 г. датският физик Нийл Бор получава Нобелова награда по Физика за откриване структурата на атома. Изненадващо, същността на атома била разкрита на Бор в съня му. Една нощ ученият сънува планетите да се движат в кръг, докато са прихванати към Слънцето с фини нишки. При събуждането си, Бор осъзнава, че може да се ръководи от сънуваната структура, за да разбере тази на атома. Откритието е значимо, защото довежда до още по-задълбочено разбиране на устройството на атома. 

Открития по време на сън - структура на атома

5. Научният подход

На 10 Ноември 1619 г. шведският философ, учен и математик Рене Декарт бил изтощен след интензивно мислене, затова си легнал. Може би като резултат от прекалено натоварване на мозъка, той сънувал три необикновени сънища. Първият включвал самия него, стоящ сред вихрушка от привидения и чакащ да получи пъпеш от далечно място. Вторият включвал гръмотевична буря в стаята му. Последният напълно контрастирал с предните два - бил тих и включвал непознат, държащ стихосбирка. Вече буден, Декарт започнал да тълкува сънищата си, и стигнал до извода, че всичко на света трябва да бъде обосновано с научна причина. Много години по-късно, тази концепция била разработена като "Научният подход", който си остава най-широкоразпространеният метод за получаване на нови знания. 

Открития по време на сън - научен подход

6. Инсулин за диабетиците

На 31.10.1920 г. канадецът Фредерик Бантинг открива как да използва инсулина, за да помага на болните от диабет. Той сънувал специфичен експеримент, който повторил на сутринта и открил, че инсулинът контролира диабета. Това му носи Нобелова награда по Медицина през 1923 г.

Открития по време на сън - инсулин за диабетици

7. Периодичната таблица на елементите

Дмитрий Менделеев от Русия има заслугата за напредналото познание на химичните елементи, благодарение на неговото създаване и разширяване на Периодичната таблица. Заслугата на Менделеев е поразителна, тъй като през 60-те години на XVIII в. няма никакви средства за внимателно измерване тежестта на атомите, което прави изключително трудно прецизното подреждане на елементите в организирана таблица. Въпреки това, Менделеев смело и абсолютно вярно твърди, че приетото тегло на атомите на някои елементи, било грешно. Интересното е, че руският учен непрекъснато се предавал, заради липса на прогрес. По време на един негов сън, той видял таблица, където всички елементи отишли на правилното си място. Когато се събудил, Менделеев незабавно начертабл таблицата, както я видял в съня си. Това била отправната точка, за да се развие Периодичната таблица до вида, в който я познаваме днес. 

Открития по време на сън - периодичната таблица

8. ДНК

Формата и структурата на ДНК се изплъзва на много учени до 1953 г., когато д-р Джеймс Уотсън има сън, който го убеждава, че ДНК е с форма на две увиващи се спирали. Според Университета в Индиана, където Уотстън е работил, сънят му бил за две змии, увиващи се една около друга, с глави една срещу друга. 

Открития по време на сън - ДНК

9. Терминатор

Безсърдечен, убиващ киборг, който изглежда като Арнолд Шварценегер струва ли ви се като кошмар? Било е кошмар за Джеймс Камерън. Той страдал от треска, когато сънувал робот, влачещ се по пода с нож. Така бил създаден филмът Терминатор.

Открития по време на сън - терминатор

10.  Франкенщайн

Мери Шели се разхождала със съпруга си и други техни приятели, когато решили да си спретнат състезание по писане. Мери не се сещала за нищо интересно, поне докато не легнала да спи. Тогава тя сънувала разтегнат мъж, който под влияние на много мощна машина, показва признаци на живот и се движи трудно, сякаш е наполовина жив. Удивена, че липсата на мотивация си е отишла, Шели решава, че каквото е изплашило нея, ще изплаши и другте хора и така написва романа "Франкенщайн".

Открития по време на сън - Франкенщайн

11. Мизъри 

Романът "Мизъри" на Стивън Кинг също е плод на негов сън, който той има по време на полет със самолет. Той сънувал жена, която държала в плен писател, убила го, махнала кожата му и нахранила прасето си с остатъците му. Кинг си казал, че трябва да развие тази история. В последствие, тя малко се променила, но първите 50 страници той написал веднага след кацане, на площадката между лобито и първия етаж от хотела.

Открития по време на сън - Мизъри

Макар все още да не знаем всичко, относно сънищата, е факт, че те са помогнали в решаването на редица научни въпроси, и са причина за появата на много шедьоври в литературата, киното и музиката.