Съвети за избора на подходящ детски матрак

Матрак за бебе - снимка

 

Спокойният и здравословен сън е от огромно значение при всички деца, тъй като те непрекъснато растат физически и психически. Нощно време мозъкът им асимилира и сглобява информацията, научена през деня, а в същото време цялостният организъм - включително костите, хормоните и физическият състав на мозъка - се развиват изключително бързо. Този процес трябва да бъде максимално подпомогнат, а всички пречки възпрепятстващи благосъстоянието на детето, да бъдат премахнати. Затова е изключително важно да се избере подходящ детски матрак за вашето бебе.

►►Разгледайте детски матраци на промоция и техните цени

Характеристики при детските матраци

Неща, които трябва да следите, когато избирате детски матрак:

1. Правилен размер - Матракът трябва да пасва идеално на бебешкото легълце, без да се образуват празни пространства, тъй като те са опасни за вашето бебе.

2. Твърдост - Колкото е по-твърд един бебешки матрак, толкова по-добре. Меките матраци са опасни за бебетата, тъй като крият опасност от изкривяване на костната структура и задушаване. Добрите детски матраци трябва да осигурят добра опора на тялото на бебето, но и да гарантират комфортна среда за сън. Не позволявайте на бебето си да спи на мека повърхност като водно легло, диван и други.

3. Плътност - Важно е матракът да е с висока плътност. Дори и на опаковката да не е изписано, теглото на матрака е добър индикатор за плътността му. Ако матракът е с пружини, производителите често отбелязват броя им. Добре е пружините да са 135 на брой или повече.

►►Разгледайте всички детски продукти за сън и техните цени

Детски матрак Abell Baby

 

4. Еластичност - Когато натиснете длан по средата на матрака и я вдигнете, колко бързо се възвръща първоначалната му форма? Колкото по-бързо, толкова по-добре, тъй като спящото бебе оставя специфичен отпечатък върху матрака и може да изпита затруднение да смени позата си на сън, ако материалът, от който е изработен матрака, не умее да си възвърне бързо първоначалната форма.

5. Състав - Уверете се, че материалите, от които е изработен избраният бебешки матрак са с органичен произход. Подходящи са например дамаските от чист памук, които няма да причинят раздразнения по кожата на бебето ви. Избягвайте изкуствените материи, а заложете на бебешки матраци с екологичен състав. Задължително е матракът да с антиалергична и антиакарна обработка, за да се избегне появата на акари или други вредни микроорганизми, които могат да отключат алергични или респираторни заболявания при вашето бебе.

6. Вентилация - Матракът трябва да позволява добра циркулация на въздуха, която не позволява задържането на влага. Повечето бебешки матраци разполагат с малки отворени каналчета отстрани, позволяващи добрата му проветряемост.

 

Бебешки легла - снимка

 

7. Предпазни мерки - Бебетата са по-податливи на алергични реакции, затова мястото където спи то, трябва да е чисто и свежо. Добре е да се инвестира в добър протектор за детски матрак, тъй като той ще предпази детето ви от вредните акари, които обичат да живеят в домашните мебели. Също така по този начин се застраховате от бъдещи изцапвания, а ако избраният от вас протектор е непромокаем, няма да се притеснявате от това, че бебето ви ще подмокри матрака. Чрез качествен надматрачен протектор вие не само си спестявате главоболия, но и осигурявате здравословна среда на своето бебе, тъй като протектора се характеризира с лесна поддръжка.

Правилно избраният бебешки матрак ще осигури спокойствие не само на вашето бебе, но и на вас!