Изберете най-добрия матрак в 10 лесни стъпки

Как да изберем лесно матрак

►►Разгледайте някои от нашите най-продавани модели, които клиентите най-често избират

Не се колебайте, когато става въпрос за сън, следвайте тези лесни съвети, за да получите най-добрия матрак за парите, които сте отделили. Сънят е едно от най-важните неща, които правите и се отразява на вашето здраве, настроение, външен вид и работа. Матраците могат да бъдат предпоставка за добър сън или да са отговорни за безсънието. Те са част от скъпите домашни покупки, които хората правят. Повечето купувачи имат една проста цел - да получат най-добрият матрак за парите си. Тъй като най-добрият матрак обикновено означава различно нещо за различните хора, затова ние ви представяме десет прости стъпки, за да направим пазаруването по-лесно и по-приятно. Вероятно не сте сигурни откъде да започнете или как да сравните 500 производителя и 50000 модела. В това ръководство ще разгледаме основите на добрата стратегия за пазаруване на матраци, така че да знаете какво да търсите, какво да попитате и как да определите най-добрият матрак за вас като вземете предвид предпочитанията и нуждите си, бюджета и стила си на сън. 

Избор на матрак

1. Определете личните си предпочитания

Първата стъпка при избора на матрак е да определите какво представлява удобството за вас. Ние всички намираме различни неща за удобни, така че трябва да знаете, че няма универсален най-добър матрак. Обърнете внимание на нещата, които смятате за приятни в леглото, както и на нещата които не сте харесали в последните матраци, на които сте спали. Обърнете внимание на предпочитанията, тъй като със сигурност ще се появят въпроси, когато се консултирате с продавачите и те ще ви помогнат да фокусирате търсенето и ще избегнете проблеми. Например, е добре да определите предварително степента на твърдост, която предпочитате. Ако споделяте леглото с партньор, и двамата трябва да участвате.

►►Разгледайте еднолицеви матраци на ниски цени

2. Определете своя собствен стил за спане 

Това как спите играе голяма роля, когато идентифицирате най-добрите опции. Има три основни позиции за сън - по гръб, по корем и настрани. Всеки има особени нужди, които трябва да задоволи. Две трети от населението спят на една страна. Когато спите на една страна, гръбнакът и шията трябва да останат прави, успоредни на земята. Бедрата и раменете трябва да потънат достатъчни, за да подкрепят правилното изравняване, докато все още поддържат талията ви, а матракът трябва да смекчи натиска в бедрата, раменете и останалите области. Матраците със средна степен на твърдост или с по-меки горни слоеве се усещат по-удобни и е добре да се уверите, че комфортните слоеве са с 2 до 16 см дебелина, за да осигурите адекватно омекотяване (в зависимост от размера, теглото и предпочитанията на тялото).

►►Разгледайте двулицеви матраци с до - 80% намаление

Позиции за сън

За спящите по гръб, най-добрите матраци са тези, които поддържат естествената кривина на гръбнака. Нито бедрата, нито горната част на тялото трябва да потъват твърде навътре. Позицията на гърба трябва да е добре поддържана, което означава, че не може да оставите повече от 1 пръст разстояние между гърба и матрака, когато лежите равномерно. Среден към твърд или твърд модел матрак ще осигури идеална опора на гърба, а комфортните омекотени слоеве на матрака с дебелина 2 - 8 см ще осигурят достатъчно укрепване, без да окажат влияние върху поддръжката.Хората, които спят по корем са изправени пред най-голямото предизвикателство, когато търсят удобен матрак, защото тяхната долна част на гърба се нуждае от опора, но твърдата повърхност може да не се усеща добре на меките, чувствителни зони. Когато спите по корем, трябва да се уверите, че долната част на гърба и стомаха няма да се накланят надолу, което може да причини болка и напрежение, а навярно няма да е приятно вратът ви да почива в неестествен ъгъл. Вашият най-добър избор вероятно ще бъде по-твърд матрак с тънък слой омекотяваща или мемори пяна/гел.

►►Разгледайте латексови матраци и техните цени

Позиции за сън

3. Запознайте се с основните термини 

Когато за пръв път избирате нов матрак ще ви бъде изключително полезно да разбирате думите и термините, които ще срещате. Запознайте се с материалите, от които се изработват матраците, стандартните и нестандартни размери, както и с други важни спецификации. Това ще ви помогне да общувате по-лесно с консултантите, както и да дешифровате маркетинговия език. Ето някои насоки:Необходимо е да се уверите предварително кой е точният размер, който ви е необходим. Повечето производители имат стандартни размери, в които предлагат своите колекции матраци. Ако подменяте стар матрак може да измерите размерите му, за да се ориентирате по-лесно какво да търсите. Ако изпитвате затруднение в определяне на точния размер, винаги може да се допитате до някои от продавач - консултантите. Ако планирате да закупите ново легло с матрак е добре да помислите с колко място разполагате. Обикновено по-големият матрак е по-комфортен, особено за двойките.Запознайте се с материалите, от които се произвеждат матраците. Съществуват няколко основни материала, които се влагат в производството на матраци. Различните производители използват различни комбинации от тези материали. Съответно, качеството и структурата са различни. Основно еднолицевите и двулицевите матраци биват:

►►Разгледайте анатомични матраци с мемори пяна

Непружинен матрак - позиция на тялото

  • Пружинни - сърцевината е от бонел или покет пружини
  • Непружинни - ядрото е изградено от пяна или латекс
  • Хибриди - комбинация от различни слоеве 
  • Мемори матраци - матраци с горни слоеве, изработени от специален, термочувствителен материал
  • Латекс - матраци изработени от естествен или синтетичен латекс
  • Водни - представляват винилови или гумени мехурчета, пълни с вода

Степента на твърдост е от ключово значение. По-голямата част от матраците е предназначена за масовия потребител и степента на твърдост е средна. Въпреки, че два матрака могат да бъдат със средна степен на твърдост, те могат да се различават, защото човек всеки има различно усещане.Гаранцията на матрака също е много значим фактор. Добрият матрак притежава средно 8-10 год гаранция. Само в България и съседните страни се използват еднолицеви матраци (с вградена подматрачна рамка) и при тях гаранционният срок на обслужване е между 2 и 5 год. Гаранцията е еталон за качество, именно поради тази причина може да определите дали един матрак е от нисък, среден или висок клас. Най-качествените матраци имат най-високи гаранции.АксесоариАко подменяте матрака си е добре да подмените и подматрачната основа. Съпътстващите матрака аксесоари могат да изиграят много важна роля, що се отнася до здравословния и спокоен сън. Новият матрак е една дългосрочна инвестиция и ако сте се решили на тази крачка, няма да е зле да подберете и подходяща възглавница, за да подобрите максимално комфорта и удоволствието.

►►Разгледайте ортопедични матраци с покет пружини

Позиция на тялото - пружинен матрак

4. Направете списък с желания

Въз основа на проучването, което сте направили с вашите предпочитания, позиция по време на съня и това, което сте научили по време на проучването е добре да систематизирате информацията. Посочете всички притеснения или въпроси, които са останали неизяснени. 

5. Проучете, без да се ангажирате!

След като вече имате повече информация за света на матраците, е добре да набележите някои модели, които смятате, че са подходящи за вас. Разглеждането на матраци онлайн ще ви предостави по-голям избор, вероятно и на по-добри цени. Хубаво е да посетите шоурум, в който може да изпробвате моделите, преди да направите покупка, така че не се колебайте! Решението откъде да закупите матрака, може да вземете, след като сравните цените във физическите и онлайн магазините.

Избор на матрак - списък

6. Прегледайте списъка 

След като сте направили подробно проучване, след като сте изпробвали различни набелязани модели, трябва да стесните кръга. Ако по време на тестовете сте осъзнали, че предпочитате по-твърди или по-меки матраци, отколкото сте смятали, или ако сте открили, че предпочитате конкретни материали или производители, направете белжки към списъка.

7. Определете бюджет

►►Разгледайте някои от най-популярните ни модели на ПРОМО цени

Въз основа на това, което сте определили като най-добрите видове матраци и стилове, задайте реалистичен бюджет. Цените на матраците варират от няколко стотин лева до няколко хиляди. Матраци, които са много евтини, могат да бъдат временно решение, но за ежедневен матрак трябва да похарчите по-голяма сума. Все пак инвестицията е в дългосрочен план, така че може да проучите и методите за разсрочено плащане. 

8. Номинирайте кандидатите

С ревизираният списък с желания и въз основа на бюджета си, започнете да избирате опциите, които най-добре отговарят на вашите критерии. Не се ограничавайте до местните шоуруми, особено ако избирате скъп матрак. Има много реномирани марки и търговци на дребно онлайн. Докато някои източници казват, че винаги трябва да направите шоурум тест, някои проучвания показват, че това всъщност не помага на хората да изберат матрак и не гарантира, че ще се чувстват комфортно. Въз основа на вашите критерии трябва да ограничите списъка максимално до 4-5 модела.

9. Изследвайте добре топ любимците

След като имате списък с потенциални нови модели матраци, проучете ги в дълбочина.Определете качеството на вложените материали, сравнете гаранциите на отделните модели и разбира се цените. Ако не можете да намерите подробна информация се свържете с онлайн магазина или производителя. Препоръчително е да гледате различни ревюта онлайн, за да видите какво са споделили други притежатели на матрака и дали са доволни от своя избор. Прегледите могат да бъдат много полезни при определяне на плюсовете и минусите. Имайте предвид, че комфортът и идеята на хората ще варират.

10. Изберете най-добрия матрак

Последната стъпка е да изберете най-добрият матрак сред тези, които набелязахте в своя списък. Попитайте продавач-консултантите колкото се може повече въпроси, не се чувствайте зле с обажданията или повторното тестване в определени магазини. Премахнете онези,които не отговарят на вашите най-важни критерии. Ако сте стеснили кръга до 2-3 модела, които изглеждат много сходни, вижте дали някой от тях има по-добра гаранция, цена или политика за връщане, или друго предимство. Много от търговците ще подсладят сделките с подарък аксесоар. Изберете най-добрата алтернатива!